Srpsku verziju aplikaciju omogućila Inicijativa Ne davimo Beograd

Zagađenost vazduha u Srbiji možete pratiti svakog dana preko mobilne aplikacije AirCare

Srpsku verziju aplikaciju omogućila Inicijativa Ne davimo Beograd
Da bi se smanjilo zagađenje vazduha neophodno je poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, kao i promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kažu aktivisti Inicijative Ne davimo Beograd.

"U mesecima iza nas merne stanice širom Beograda, ali i u mnogim gradovima u Srbiji beležile su ekstremno visoke koncentracije čestica prašine u vazduhu. Beograd se čak u jednom trenutku našao na prvom mestu liste zagađenih gradova", navodi se u saopštenju, i dodali da su, povodom toga, umesto odlučne reakcije nadležnih, dobili samo ignorisanje ili umanjivanje problema.

Inicijativa je zajedno sa programerom iz Makedonije Gorjanom Jovanovskim omogućila srpsku verziju aplikacije za telefon AirCare koju može preuzeti svaki korisnik mobilnog telefona i uveriti se u kvalitet vazduha u Beogradu.

"U Makedoniji ovaj korisni softver ima već više od sto hiljada preuzimanja i odličan je alat u borbi za podizanje svesti građana o ovom problemu i sprečavanje njegovog ignorisanja", navela je Inicijativa.

Aplikacija AirCare predstavlja podatke sa više od 65 republičkih mernih stanica širom zemlje i preko nje se građani u svakom trenutku mogu informisati o trenutnoj zagađenosti vazduha u njihovom mestu, i to prisutnost PM 10 i PM 2.5 čestica, zatim ugljen-monoksida, ozona, azot-dioksida, sumpor-dioksida, kao i AQI – Air Quality Index (indeks, to jest sumarni kvalitet vazduha).

"Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha", saopštila je Inicijativa i dodala da na taj način žele da još jednom ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze gradovi u Srbiji.
Ovu aplikaciju možete preuzetii koristiti kako biste redovno sami pratili kvalitet vazduha u našem gradu. 

Aplikacija AirCare dostupna je za: Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara