FOTO: AmCham

Nela Kuburović, ministarka pravde:

Zakon o borbi protiv korupcije rađen u skladu sa preporukama Saveta Evrope

FOTO: AmCham

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u Kragujevcu da je novi Zakon o borbi borbi protiv korupcije rađen u potpunosti u skladu sa preporukama Greka, tela Saveta Evrope koje se bavi borbom protiv korupcije, demantujući ocene nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

Na zahtev novinara da prokomentriše ocene Transparentnosti Srbija da Nacrt Zakona o borbi protiv korupcije ne daje prva rešenja i umanjuje odgovornost odnosno ovlašćenja Agencije, Kuburović je rekla da je to netačno.

"Nacrtom zakona su ojačana ovlašćenja Agencije, proširene su nadležnosti u odnosu na one koje ima sada, tako da ne vidim da je tačna izjava koja je data. Iz Brisela i Evropske komisije nisu stigli komentari da ovim zakonom nije ojačano ovlašćenje Agencije", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da pored Zakona o borbi protiv korupcije Ministarstvo pravde je izradilo, a Vlada usvojila, i nacrt Zakona o lobiranju koji uvodi takodje nova ovlašćenja za Agenciju, pošto će ona da vodi i registar lobista, da ih obučava, izdaje uverenja i da, na neki način, širi obaveze funkcionera koji će morati da prijavljuje svaku vrstu lobiranja Agenciji.

"To upravo pokazuje da Agencija širi i kapacitet ali i širi svoju nadležnost", rekla je Kuburović.

Na pitanje zašto se kasni sa donošenjem Zakona o borbi protiv korupcije, Kuburović je rekla da je jedan od razloga promena direktora u Agenciji, ali kada su se stekli uslovi i usaglašen stav i Ministarstva pravde i Agencije za borbu protiv korupcije nacrt je relativno brzo završen.

"Nadamo se i da će Evropska komisija u što kraćem roku zvanično da dostavi mišljenje, jer od tog mišljenja zavisi kada će se zakon ući u skupštinsku proceduru", rekla je Kuburović.

Ona je navela da u nacrtu Zakona o borbi protiv korupcije nije bilo promene u načinu izbora članova Odbora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara