FOTO: Pexels

Zaposleni će sticati udeo u kompanijama po uzoru na Silicijumsku dolinu

FOTO: Pexels
Zaposleni, investitori ili konsultanti će uskoro moći da steknu udeo u društvu sa ograničenom odgovornošću i da na taj način ostvare dobit od budućeg uspeha tog preduzeća, predviđeno je novim predlogom Zakona o privrednim društvima.

Pravo na sticanje udela u firmi će zakonom postati novi finansijski instrument, koji će biti regulisan novim pravnim institutom - rezervisanjem sopstvenog udela.

Taj finansijski instrument će omogućiti sticanje udela u firmi određenog datuma i po određenoj ceni. Ovakav upis vlasništva neće biti podložan poreskim ili brokerskim nametima.

Predlog zakona se trenutno nalazi u Skupštinskoj proceduri, a cilj mu je pronalaženja modela nagrađivanja zaposlenih, menadžmenta, investitora, konsultanata i trećih lica u preduzeću, navodi se u obrazloženju.

Država ovim izmenama želi da dodatno podstakne IT industriju i startape,  s obzirom da takve firme privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate.

„S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a s tim u vezi i mogućnost da članovi ovog društva ostvare prilično veliki profiti u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja", navodi se u obrazloženju zakona.

Prema najavljenim izmenama Zakona o privrednim društvima, procenat učešća svih rezervisanih udela u osvnom kapitalu društva neće moći da bude veći od 40%, a izdavanje prava na sticanje udela će se smatrati javnom ponudom.

Zakon će takođe omogućiti da zaposleni i akcionari učestvuju u raspodeli dobiti, kao i da se procenat sopstvenih akcije koje akcionarsko društvo može raspodeliti zaposlenima i članovima uprave poveća sa 3% na 5%.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.