Zaposleni u prosveti hoće u deveti platni razred u kom su lekari

Zaposleni u prosveti zatražili su da budu svrstani u deveti platni razred, zajedno sa lekarima, a ne u osmi, kako predviđa radna verzija uredbe.

Taj zahtev danas su izneli predstavnici četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti na sastanku sa resornim ministrom Mladenom Šarčevićem i nadležnima iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji rade na uredbi o platnim razredima u javnom sektoru.

"Ovo je prvi put da razgovaramo o platnim razredima. Nastavljamo sledeće nedelje. Rečeno nam je da uredba mora biti završena do kraja septembra", kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković za Tanjug.

Radna verzija uredbe, kako je rekla, predviđa da većina prosvetnih radnika, njih 98 odsto, bude u osmom platnom razredu, dok bi samo oni koji imaju pedagoška zvanja i rade u otežanim uslovima bili u devetoj platnoj grupi, a to je oko 1.000 nastavnika.

"Govorimo o platnoj grupi u kojoj su lekari opšte prakse. Njihov koeficijent je odmah 9,3, dok bi prosvetni radnici krenuli od 9,1", pojasnila je Janković.

Na sastanku u Ministarstvu prosvete osim USPRS bili su i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predstavnici ta četiri sindikata ne odustaju od protesta koji su zakazali za 31. avgust u 12 sati kada će organizovati protestnu šetnju od Ministarstva prosvete do Vlade Srbije, a zatim do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara