Zaposleni u Srbiji i dalje lažiraju bolovanja

Zaposleni u Srbiji i dalje lažiraju bolovanja, kaže zvanična statistika.

Podatak republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pokazao je da je 11% radnika tokom 2017. bilo na bolovanju iz potpuno neopravdanog razloga.

Koji razlozi najčešće leže iza takve statistike?

Sigurno ste nekada svom šefu javili, da zbog bolesti nećete doći na posao... 

A sigurno znate i nekog, kome je i najmanja zdravstvena nelagoda, dovoljna da se ne pojavi na poslu... Zna se koliko - 2017. godine pokrenuto je više od 1.300 kontrola sumnjivih bolovanja. 

"Bolovanja su neopravdana uglavnom zato sto medicinski nisu opravdana na osnovu odluke lekarske komisije, kako je u postupku kontrole utvrđno ili je u pitanju sporna dužina te privremene sprečenosti", kaže Vesna Ignjatović iz RFZO. 

Sumnje uglavnom prijavljuju poslodavci. Oni koji lažiraju, kao pokriće najčešće koriste bolove u leđima, vrtoglavicu, anksioznost i depresiju. Vrlo često cilj je 30 slobodnih dana. 

"To su dijagnoze ljudi koji su još uvek radno funkcionalni u psihijatrijskom smislu i te epizode depresivnosti ili anksioznosti samo trenutno naruše neki njihovu stabilnost koja se veoma brzo uz pomoć terapije vrati u neki svoj željeni nivo", kaže Aleksandar Vujošević, psihijatar. 

Zbog loše statistike, država obećava rigoroznije kotrole. 

"Broj kontrolisanih privremenih sprečenosti za rad u 2017. je veći nego u 2016, a i broj neopravdanih je veći nego u 2016." 

U nekim država postoje komisije koje obilaze zaposlene dok su na bolovanju. Ukoliko ih ne zateknu kod kuće ili u bolnici, zna se šta sledi. I zato, pre nego što bude kasno, recite sebi...

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara