FOTO: Snowyns/Wikipedia

Zasavica pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja

FOTO: Snowyns/Wikipedia

 

Odlukom Vlade Srbije područje vodotoka Zasavice stavljeno je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije kao specijalni rezervat prirode „Zasavica".

„Specijalni rezervat prirode ’Zasavica’ stavlja se pod zaštitu kako bi se očuvao prirodni vodotok Zasavice, kao osnovni ekološki faktor, gde su prisutna vodena, močvarna, livadna i šumska staništa, karakteristična za ravničarske predele", navodi se u odluci Vlade Srbije.

Kako se dodaje, na području rezervata omogućen je opstanak 218 vrsta gljiva, 655 vrsta viših biljaka među kojima su krajnje ugrožene vrste, više od 250 vrsta fitoplanktona, 190 vrsta zooplanktona i veliki broj beskičmenjaka.

Među životinjskim vrstama koje žive na tom području su velika hrastova strižibuba, panonski prelivac, i uskršnji leptir, 19 vrst ariba, 13 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca, 65 vrsta sisara i 182 vrste ptica, među kojima su neke od najugroženijih na planeti, navodi se u odluci.

Specijalni rezervat prirode „Zasavica" nalazi se na području južne Vojvodine, odnosno severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od Save, na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Na teritoriji Specijalnog rezervata zabeleženo je 29 tipova staništaprioritetnih za zaštitu na nacionalnom nivou.

Površina rezervata je preko 1.100 hektara, od čega je 62 odsto u državnom a 32 odsto u privatnom vlasništvu. Vlada Srbije poverila je Zasavicu na upravljanje Pokretu gorana iz Sremske Mitrovice.

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO)(VIDEO) Limburg - najlepši park za bicikliste na svetu

Na obroncima Kopaonika gaje voće i prave domaće džemove

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Syam

    To je predivno. Svako postovanje za odluku I nasa vlada bi trebalo da sedne I sastane se sa eksperima Iz raznih oblasti I posvetiti se ocuvanju svih prirodnih lepota I arheoloskih zdanja I nalazista. Uciniti sve sto se moze uciniti sa Lepenskim virom , Vincom I njima slicnim . Mi smo toliko bogati samo nismo toga svesni pa NE cenimo