'Zastava oružje' počinje ograničenu proizvodnju, Fijat i dalje na odmoru

Foto: Wikimedia/Shaocaholica

Oko 300 radnika fabrike "Zastava oružje" danas je prekinulo plaćeno odsustvo na koji su poslati zbog epidemije koronavirusa, nakon što je rukovodstvo pozvalo radnike da se vrate i nastave ograničenu proizvodnju, javlja Beta.

"Zastava oružje" zapošljava oko 2.500 radnika, a za prvu turu zaposlenih koji se vraćaju u pogon danas su obezbeđena dezinfekciona sredstva za ruke i obuću, kao i zaštitne maske i rukavice.

Prema rečima Dragana Ilića, predsednika sindikata Samostalnog sindikata te fabrike, tendencija je da će se broj radnika u fabrici uvećavati.

On je naveo da radnicima problem predstavlja prevoz, obzirom da javni gradski prevoz ne radi.

U fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu posle plaćenog odsustva, zaposleni od danas koriste dane  godišnjeg odmora preostalog iz 2019. godine, nakon čega će, kako kažu u sindikatu te fabrike, radnici Fijata najverovatnije ponovo biti na plaćenom odsustvu.

Kako navode u Samostalnom sindikatu, radnici Fijata uglavnom su iskoristili svih 45 dana plaćenog odsustva, što je po zakonu u jednoj kalendarskoj godini, a kompanija je zatražila odobrenje za dodatno plaćeno odsustvo od Ministarstva za rad dok traje vanredno stanje.

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković je za Betu izjavio da će obnavljanje proizvodnje "500L" u Kragujevcu zavisi i od stabilizacije stanja u drugim zemljama gde se nalaze Fijatove kooperantske firme.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara