FOTO: Pexels

Završeno sa plažama, a šta je sa solarijumima

FOTO: Pexels
  • 04.09.2019.

  • 16:42

  • Komentar: Marijana Milosavljević, potpredsednik Udruženja EstetikPro

  • 0 komentara

Pre pola godine donet je Pravilnik o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela. Ovim pravilnikom unete su određene izmene u načinu funkcionisanja salona i pružanju određenih usluga. 

Detaljno su propisani uslovi u kojima se mogu pružati kozmetičke i frizerske usluge, čije prostorije moraju i fizički biti razdvojene. Najveća novina je i promena za salone koji pružaju usluge sunčanja u solarijumima.  

Pravilnik je usaglašen sa svim evropskim standardima pa je upotreba solarijuma zabranjena maloletnim osobama, dok osobe koje su punoletne pre odlaska u solarijum moraju potpisati pismenu saglasnost da su svesni rizika koji preuzimaju odlaskom u solarijum.  Na solarijumu mora jasno biti istaknut natpis "UPOTREBA SOLARIJUMA MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE". 

Predviđena je i rigorozna kontrola lampi gde će na samom solarijumu biti istaknuto koliko su lampe istrošene tj. koliko sati su radile. 

Jedna od značajnijih novina koju predviđa Pravilnik je stručna spremnost osoblja koje u njemu radi. Naime osobe koje pružaju usluge u objektima moraju biti stručno osposobljene za rad i posedovati validan dokument formalnog obrazovanja ili sertifikat o neformalnom obrazovanju i završenoj obuci koji je izdat od strane ustanove koja ima status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih koji daje Mistarstvo prosvete. 

Ovo za klijente znači da će im u salonima uslugu pružiti stručno lice, a ne neki priučeni kursista kao što je često do sada bio slučaj. 

PROČITAJTE JOŠ: NEMA VIŠE PLASTIČNIH ŠAMPONČIĆA PO HOTELIMA

Pravilnik je usaglašen sa Stručno metodološkim uputstvom o anti-agingu koje je izdalo Ministarstvo zdravlja pa će za određene usluge ulepšavanja kao što su hijaluronski fileri, botoks i slično klijenti morati ipak da idu u medicinske ordinicije.

Marijana Milosavljević
Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije, potpredsednik Udruženja EstetikPro


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara