FOTO: Max Pixel

Zbog afričke kuge Ministarstvo najavilo odstrel divljih svinja

FOTO: Max Pixel

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečilo  širenje afričke kuge.


Uprava šuma najavila je da će kontrolisati teren.

I to naročito na prostoru Banata gde su zabeleženi prvi slučajevi te opasne bolesti životinja.

Taj "higijensko-zdravstveni odstrel" neće ugroziti opstanak divljih svinja, navodi Ministarstvo i dodaje da je ta mera neophodna kako bi se što više smanjio broj eventualnih prenosilaca virusa, a na osnovu koje bi se u naredna četiri meseca populacija tih životinja smanjila na trećinu. 

Na području lovišta Lovačkog udruženja Toplica Prokuplje nema divljih svinja zaraženih afričkom kugom, a to područje, koje se prostire na 61.470 hektara, spada u red umereno rizičnih područja za pojavu te bolesti, kazao je danas za agenciju Beta upravnik lovišta Vladimir Lazić. 

Prema njegovim rečima, u skladu s naredbom Ministarstva poljoprivrede to lovačko udruženje sprovodi preventivne aktivnosti, kako zaštite, tako i ranog otkrvanja eventualno zaraženih životinja. 

"Lovočuvari svakodnevno vrše moritoring divljih svinja, obilaze područje na kojima su one nastanjene i u slučaju da primete nešto sumnjivo u njihovom kretanju i ponašanju preduzimaju propisane mere", naveo je Lazić. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
---------------------------------------------------------------------------------------------------
On je rekao da na pojavu bolesti kod jedinke može da ukaže njena tromost i usporeno kretanje, ali je najpouzdaniji dokaz pojava više uginulih jedinki kod kojih se analizom tkiva sa sigurnošću utvrdjuje zaraženost . 

"Naši lovočuvari imaju zadatak i da označe te sumnjive primerke koji se kasnije izdvajaju iz krda i odstrele", rekao je Lazić. 

On je kazao da do sada na prokupačkom području nije uočen nijedan sumnjiv primerak kao i da je broj odraslih jedinki divljih svinja u ovom kaju nedavno redukovan tokom lovne sezone koja je trajala do 31. decembra prošle godine. Tada je u organizovanom lovu odstreljeno 60 divljih svinja čime je ujedno ispunjena i kvota Ministarstva poljoprivrede da se broj divljih svinja u Srbiji smanji za 70 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara