Zbog manjka prostora, studenti FMU vežbaju u hodnicima

Foto: Nova ekonomija

Dugi niz godina studenti Fakulteta muzičkih umetnosti (FMU) suočavaju se sa problemom manjka prostora za vežbanje i probe, zbog čega su bili primorani da to čine u hodnicima ili čak toaletima u zgradi fakulteta. Međutim, nedavno je i ta praska zabranjena.

"Mi nemamo prostorije koje su namenjene isključivo za vežbanje, već vežbamo u učionicama kada tamo nema nastave. Tamo se jako brzo napravi gužva i zbog toga smo vežbali u hodnicima zgrade. Sada je i to zabranjeno, jer kažu da smeta radu profesora", rekla je jedna od studentkinja FMU-a za Novu ekonomiju. 

Zatim, 2019. godine je prema odluci dekanata FMU-a zabranjeno usviravanje i vežbanje u hodnicima fakulteta i određena je soba 43A koja se može koristiti u te svrhe kada tamo nema nastave. 

Soba 43A

Prema navodima studenata, to je prostorija koja je jako mala i previše akustična, zbog čega je praktično nemoguće da veći broj njih vežba u isto vreme. 

Ova odluka fakulteta susrela se sa negodovanjem studenata, koji su nastavili da vežbaju u hodnicima jer drugog izbora nisu imali, zbog čega su se susreli sa pretnjama fakulteta da će biti kažnjeni, navodi jedna od sagovornica Nove ekonomije.

"Mi, kao studenti, imamo utisak da niko ne radi na rešavanju ovog problema, a komunikacija sa fakultetom je minimalna kada se govori o ovom pitanju", kaže jedan od studenata FMU.

Pandemija je, spletom okolnosti, stišala buku oko ovog problema, jer se nastava nije održavala, a velika većina studenata otišla je svojim kućama, tako da je na fakultetu bilo dostupno više prostorija za vežbanje. Međutim, problem je i dalje prisutan, a rešenje još uvek nije na vidiku, navode studenti.

S druge strane, prema rečima studenta prodekana Jelene Stevanović, iz perspektive fakulteta pandemija je otežala rešavanje ovog dugogodišnjeg pitanja, jer su sada prioriteti FMU-a rešavanje novog niza problema koje je korona-kriza prouzrokovala.

"Trenutno se, koliko ja znam, ne radi na rešavanju ovog pitanja. Fakultet sada ima neke nove probleme, naprimer oko onlajn nastave, pa su svi u nekoj neizvesnosti i čekaju da prođe vanredna situaciju", kaže ona.

Sagovornica kaže da su pregovori fakulteta i države oko nove zgrade u toku.

"Manjak prostora je zajednički problem koji studenti dele sa profesorima. Niko nije zadovoljan, svi čekaju novu zgradu", kaže Stevanović.

U pokušaju da reše problem, FMU je napravio sistem rezervacija soba, ali kako Stevanović kaže, ni taj sistem nije funkcionisao idealno i da je mišljenje studenata bilo podeljeno.

"Nije se pokazalo kao dobar sistem iz mnogo razloga. Ali najveći je ponovo bio manjak prostorija", kaže ona.

Pored toga, pokušavali su da sarađuju sa okolnim osnovnim i srednjim školama što se takođe nije ostvarilo, kako zbog pandemije, tako i zbog "manjka sredstava koja bi bila neophodna za iznajmljivanje nekih prostorija van zgrade fakulteta".

"Stav fakulteta je da žele da pomognu studentima, ali neka rešenja izuskuju dosta finansija i sredstava, koje fakultet trenutno ne može da priušti", kaže Stevanović.

Nikola Momčilović

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara