Zbog zaštite beloglavih supova predlaže se zabrana letova kanjonom Uvca

Foto: Wikipedia/Evanherk

Poučen nedavnim iskustvom i stradanjem zaštićenih ptica Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike predlaže da se iznad rezervata prirode "Uvac" uspostavi uslovno zabranjena zona letova, javio je portal RTS-a.

Javnost je pre nekoliko dana bila zgrožena vešću da je najmanje šest mladunaca beloglavih supova ispalo iz gnezda zbog helikoptera koji je bio u niskom letu iznad kanjona Uvca.

Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica tada je izjavio za javni servis da je takav potez bio protivzakonit.

Zbog nove situacije Direktorat civilnog vazduhoplovstva predložio je da se 14. avgusta održi sastanak sa nadležnim organima.

Tema razgovora bilo bi uspostavljanje, kako se navodi uslovno zabranjene zone iznad rejona Specijalnog rezervata prirode "Uvac".

Na sastanak su pozvani predstavnici Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Specijalni rezervat "Uvac" pod posebnom je zaštitom i na njemu se nalazi najveća gnezdeća kolonija beloglavog supa u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu.

Mediji su ranije preneli da je od šet mladunaca beloglavog supa, tom prilikom spašeno samo tri.

ZAŠTIĆENI BELOGLAVI SUPOVI ŽIVOTIMA PLATILI BAHATE LETOVE HELIHOPTEROM

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.