Zdravlje nema cenu, ali je ima poklon koji pacijent može dati lekarima

Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je nedavno usvojen dozvoljava davanje nenovčanih poklona medicinskom osoblju. Pokloni čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto prosečne plate, a ukupna prosečnu neto platu, neće se smatrati korupcijom.

Zdravlje možda nema cenu ali ga zato ima poklon koji lekari mogu dobiti u znak zahvalnosti. On ne sme biti skuplji od 2.726 dinara, a ako ih ima više, njihova ukupna vrednost ne sme preći 54.521 dinar. Nejasno je, međutim, na koji vremenski period se to odnosi.


"Verovatno su greškom zakonopisci i narodni poslanici koji su usvajali zakon izostavili period od godinu dana ili drugi koji bi bio primeren za jednu takvu odredbu. To je jedan od razloga zbog čega ova norma mora da se popravi", ukazuje Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Nisu, ističe, propisani načini evidentiranja tih poklona tako da je sada veliko pitanje na koji način postupaju pacijenti i na koji način postupaju zdravstveni radnici.

Čokolada, kafa ili cveće u znak zahvalnosti su praksa koja u našem društvu postoji decenijama iako mnogi smatraju da je čak i to neprimereno.

"Mislim da nije u redu,da im je to posao i da su plaćeni za to što rade", kažu neki od anketiranih građana. 

Drugi bi, pak, poklonili čokoladu, ili nešto korisno poput kaiša.

Simbolični pokloni se ne smeju tražiti i nisu obavezni, a zdravstvena usluga mora da bude ista za sve – poručuju u Lekarskoj komori Srbije.

"Svakako poklon koji bi u sebi nosio neku želju ili insistiranje da se učini nešto više u odnosu na neke druge koji su ravnopravni u korišćenju sistema zdravstvene zaštite bi bio uvreda za lekare i za naš poziv", rekao je direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Pokloni koji bi bili dati pre pružanja usluge nisu dozvoljeni. Medicinsko osoblje dužno je da etičkom odboru prijavi svaki poklon dobijen u znak zahvalnosti za koji nije sigurno da li sme da prihvati.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Laki

    Počelo je,počelo! Sledi : sudstvo,školstvo,policija,vojska,...

  • ja

    da, pokloni nisu obavezni ali ako im ne date para necete dobiti ni negu koja vam treba odnosno pregled,lekove i ostalo...Kad i zakon dozvoljava mito onda nista nije ostalo od drzave ....sram vas bilo