Zelena rezolucija 22: Životna sredina je nadstranačko i nadpolitičko pitanje

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Nekontrolisano zagađenje životne sredine u Srbiji dovodi do katastrofalnih posledica koje utiču na život i zdravlje građana, za koje su potrebna sistemska rešenja, ocenila je Nacionalna ekološka asocijacija (NEA). Zbog toga je NEA pripremila i objavila Zelenu rezoluciju 22, koju su podržale druge organizacije civilnog društva širom Srbije.

U dokumentu se naglašava da je ekologija i zaštita prirode predstavlja nadstranačko i nadpolitičko pitanje koje se tiče svih nas, "bez obzira na međusobne razlike".

"Donosioci odluka, ma kakvih političkih ubeđenja bili, moraju biti u službi Ustava Srbije, zakona i građana koji imaju pravo da žive u bezbednom i zdravom okruženju, poštujući međunarodne konvencije koje im to pravo garantuju", kažu predstavnici NEA-e.

Kako se dodaje, Zelena rezolucija 22 koju je usvojila ta organizacija, predstavlja polaznu osnovu za početak sveobuhvatnog društvenog dijaloga u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Nema merenja, nema zagađenja

Stav ekoloških organizacija je da skrivanje podataka o negativnim posledicama zagađenja dovodi do nagomilavanja problema, "pa je neophodno da se odmah i bezuslovno pristupi promeni odnosa donosilaca odluka prema našem prirodnom okruženju".

Životno okruženje je, kako se podseća, najbitniji segment naših života.

"Pozivamo sve društvene i političke aktere, da javno podrže Zelenu rezoluciju 22, prihvatajući na taj način ove osnovne principe, koji će obezbediti uslove za rešavanje nagomilanih problema i održivi razvoj našeg društva", piše u saopštenju NEA-E.

ZELENA REZOLUCIJA 22 DOSTUPNA JE NA SLEDEĆEM LINKU

"Naša želja je širi društveni konsenzus između društvenih i političkih aktera u Srbiji, po pitanju prepoznavanja zajedničkih problema u sferi zaštite životne sredine", piše u saopštenju.

DRŽAVA MORA DA POSLUŠA PROFESIONALCE U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

NEA navodi da su Zelenu rezoluciju 22 podržale sledeće organizacije civilnog društva širom Srbije:

Ekostraža, Pokret Tvrđava Smederevo, Beogradska otvorena škola BOŠ, Novi optimizam, Lokalni front Kraljevo, Zelena mreža Vojvodine, Lokalni odgovor Valjevo, Zrenjaninska akcija ZRAK, Izbor postoji Bor, Odbranimo vode Vrnjačke banje, iRevolucija Valjevo, Vojvođanska zelena inicijativa Novi Sad, Crveni bedževi Smederevo, Inicijativa Volim Surdulicu, Zaštitimo reku Toplicu, UG Komšija, Građanske akcije Smederevo, Inicijativa Pešaci nisu maratonci, Borani se pitaju, Da Valjevo prodiše, Zeleni most, Inicijativa Pančevo nije rupa, Polekol. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.