FOTO: Nova ekonomija

Zlatiborcu ponovo dozvoljen izvoz u Rusiju, za ostale još važi zabrana

FOTO: Nova ekonomija

Mesnoj industriji Zlatiborac od 14. oktobra ponovo je dozvoljen izvoz na  tržište Ruske Federacije. Reč je o mesnim proizvodima od govedine, svinjetine i živine koja je prošla toplotnu obradu na temperaturama ne manjim od 72 stepena za 30 minuta, potvrdila je za Novu ekonomiju  ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor).

rusi2

Kako navode, zabrana uvoza za proizvode ostalih kompanija - Matijević, Big Bull Foods i Carnex  kojima je   4. juna takođe uvedena privremena restikcija izvoza na tržište ruske federacije, ostaje na snazi.

Podsećamo, Nova ekonomija je prva objavila da su 31. maja ruske nadležne službe donele odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bull Foods, Zlatiborac i Carnex zbog „ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije.

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupila je na snagu 4. juna.

U saopštenju kompanije Zlatiborac, povodom ukidanja zabrane navode da su odmah po stupanja na snagu zabrane, otpočeli sa intenzivnim radom na otklanjanju neusaglašenosti, koje su se odnosile na procedure i normativno-tehničke uslove, a koje je evidentirala Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Već sredinom juna meseca 2019. godine, kompanija Zlatiborac je dostavila izveštaj o izvršenim korekcijama, čime su ispunjeni dodatno postavljeni zahtevi za izvoz na tržište Evroazijske ekonomske unije. Na osnovu dokumentacije koja je priložena Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a koju je razmotrila ruska inspekcijska služba, doneta je odluka o ukidanju zabrane izvoza, navodi se u saopštenju Zlatiborca.

Na tržištu Ruske Federacije Zlatiborac je prisutan od 2012. godine. Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.