Zoran Petrović (AmCham Srbija): Država da izađe sa merama, za biznis je važno poverenje

Nova ekonomija, Dušan Đorđević

Važno je da Vlada Srbije izađe sa konkretnim merama podrške privredi, jer je za biznis važno poverenje, ocenio je za TV N1 Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora AmCham Srbija i predsednik IO Rajfajzen Banke.

"Važno je da vlada sa konkretnim merama izađe, za biznise je važno poverenje, jer kad nema poverenja nastaje stampedo i panika, i to završava finansijskom krizom. Konstantno širenje poverenja, donošenje konkretnih mera bez načelnih obećanja - to je jako bitno", kaže.

Ako poverenja nema, dodaje, onda će i oporavak da bude slabiji, a možemo da imamo i dodatne probleme.

Petrović je rekao da su prema podacima Američke privredne komore u privredi neki sektori već prilično pogođeni, pe svega sektori turizma, ugostiteljstva, hotelijerstvo i industrija automobila.

Za te kompanije već postoje problemi, kaže on, i razmatraju se pitanja kako pomoći tim kompanijama, a ideja je da se preuzme deo plaćanja poreza i doprinosa, kako bi im država olakšala situaciju.

Petrović je za N1 ocenio da što duže traje ova kriza, to će taj efekta prelivanja i na druge biti veći. Za sada se ipak, ističe, treba koncentrisati na ove pogođene industrije gde treba doći do konkretnih mera. Dodaje da naravno treba pomoći i malim i srednjim preduzećima. On je naveo da bi bilo dobro da država preuzme plaćanja dela poreza i doprinosa.

"Što kraće ovo traje to je bolje za sve", istakao je.

Prema njegovim rečima, velike firme imaju veće rezerve, male su osetljivije, i što duže ovo traje po njih je gore, dok su veći u stanju duže da prežive. Važno je da se izborimo u što kraćem periodu, kako dodaje, jer će onda biti manji efekat i na privredu i na građane.

Dužnici su prošli bolje od banaka

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara