Zrenjanin platio uređenje zemljišta Linglongu, država im poklanja i priključak za vodu

Foto: Nova ekonomija

Grad Zrenjanin platio je beogradskom preduzeću Milenijum tim 400 miliona dinara za uklanjnje mina na zemljištu na kojem se gradi kineska fabrika guma Linglong, saopštio je Građanski preokret. Dokument koji to potvrđuje, kako se navodi, potiče iz 2020. godine, kada je to zemljište u katastru već bilo uknjiženo kao vlasništvo Linglonga.

Odlukom Vlade Srbije, Gradu Zrenjaninu je, kako se naglašava u saopštenju, 28. aprila 2021. godine prebačeno 448,2 miliona dinara iz državnog budžeta za "izvršavanje obaveza koje mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti".

Rešenje o tome objavljeno je u Službenom glasniku, a samo 12 dana kasnije, 10. maja održana je hitna vanredna sednica Skupštine grada Zrenjanina.

Na njoj je bila samo jedna tačka dnevnog reda: usvajanje izmena i dopuna poslovanja Javno komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. 

Grđanski preokret napominje da je iz dostavljenog materijala vidljivo da se upravo taj iznos od 448,2 miliona dinara usmerava u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok.

Kako se dodaje, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je na sednici skupštine potvrdio da je u pitanju izgradnja nedostajuće infrastrukture za kompaniju Linglong.

"Ovakvi postupci nedvosmisleno pokazuju da je državnim vlastima Srbije i lokalnim vlastima Zrenjanina važnije vodosnabdevanje fabrike guma Linglong od snabdevanja stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, koje u Zrenjaninu nema već 17 godina", navodi se u saopštnju Građanskog preokreta.

Građani Zrenjanina inače imaju decenijski problem sa ispravnom vodom za piće, a problem nije rešen ni nakon izgradnje fabrike za prečišćavanje vode.

U novoj fabrici vode se prošle godine dogodila i eksplozija. Sa druge strane izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu, prate brojne kontroverze.

RERI: FABRICI GUMA LINGLONG NEZAKONITO ODOBRENA DRŽAVNA POMOĆ

Kineskoj fabrici guma prema tvrdnjama Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) nelegalno je odobrena i državna pomoć u iznosu od 83,49 miliona evra.

Navedena pomoć, koju je država dodelila kompaniji Linglong Tire, sastoji se, kako je naveo RERI, sastoji se iz dva dela: 

  • opredeljenih novčanih sredstava u iznosu od 75,82 miliona evra (koje joj je dodelilo Ministarstvo privrede),
  • 95 hektara zemljišta u vlasništvu grada Zrenjanina, procenjene vrednosti 7,66 miliona evra ( koje je Linglongu dodelila Republička direkcija za imovinu).

Predstavnici RERI-ja tada su saopštili da je ostalo nejasno zašto se na dnevnom redu Komisije za kontrolu državne pomoći to pitanje našlo godinu dana nakon potpisivanja ugovora od dodele pomoći Linglongu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zrenjaninac

    I koliko su mina za tolke novce izvadili iz "minskog polja" koje je bilo najplodnija poljoprivredno zemljište. Kolko će ih tek "izvaditi" iz onih silnih hektara koje poklanjaju Tenisu za najveću svinjarsku farmu? A zdravu česmovaču još ne puštaju iz novosagrađene fabrike vode. Valjda čelnici očekuju da se svi potrujemo pre nego što proradi Linlong na formalin i čađ, Fabrika sintetičkog kaučuka i svinjarska farma na samo par kilometara od grada i zaštićenog rezervata prirode Carska Bara,