Zvonilo jutros - Region otvorio online škole

Nova ekonomija

Učenici u Srbiji ali i u regionu u narednom periodu umesto u školskim klupama, gradivo će uglavnom pratiti online. Većina država odlučila je da je u uslovima jačanja koronavirusa zatvori škole, ali da ne prekine sa nastavom, pa se časovi održavaju online ili putem određenih TV kanala. 

Srbija – Osnovci će nastavu pratiti na Trećem kanalu RTS-a i platformi RTS Planeta. Niži razredi imaće predavanja iz srpskog, matematike i sveta oko nas, dok će viši razredi osim ova dva predmeta pratiti online časove i iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Program će biti emitovan šest dana u nedelji. Od prvog do sedmog razreda nastava će se odvijati u blokovima od po dva časa dnevno, za starije u blokovima po tri časa dnevno. Nastavnici će imati obavezu da organizuju provere učenike preko domaćih zadataka, prezentacija i vežbanja i da sve realizovane časove evidentiraju u elektronski dnevnik. 

Crna Gora – Jedini koji još uvek nemaju nijedan registrovani slučaj zaraze koronavirusom odlučili su da na dve nedelje obustave nastavu, od osnovnih škola do fakulteta. 

Neke škole od ranije imaju elektronske platforme pa su za ovu nepreviđenu situaciju ustvari spremni. Jedna od takvih škola je podgorička gimnazija “Slobodan Škerović” u kojoj se sistem online učenja već koristi. Putem online sistema učenici će u narednom periodu dobijati zadatke, testove, lekcije. Platformu za učenje na daljinu imaju i neki crnogorski univerziteti koji su se već prebacili na novi sistem rada. 

(VIDEO) Pola mladih ode, pola se učlani u SNS

Bosna i Hercegovina – Vlada Kantona Sarajevo donela je odluku da se nastava u osnovnim i srednjih školama u naredne dve nedelje organizuje online. 

Pojedine škole imaju svoje online platforme, a kako deca već od prvog razreda uče informatiku prilagođavanje na novi sistem nastave nije za njih bilo previše komplikovan. Ukoliko deca kod kuće nemaju računar ili tablet, jedna od opcija je praćenje nastave i preko pametnog telefona. 

Kako je izgledao čas geografije u osnovnoj školi “Edhem Mulabdić”?

“Nastavnica je sa decom komunicirala putem platforme, gde je preko mailing liste mogla da vidi koji prati njeno predavanje. Posle su učenici dobili zadatke, a mogli su da šalju i pitanja koja imaju u vezi sa gradivom”, objasnili su za Factor.ba kako funkcioniše sistem u jednoj školi u Sarajevu. 

U entitetu Republika Srpska slična preraspodela posla. Učenici nižih razreda pratiće nastavu na programu RTRS. Časovi će počinjati svakog dana od 9.10 sati dok će za učenike viših razreda online časovi “počinjati” od 12.30 časova. Dobijaće i domaće zadatke kako bi se proverilo koliko prate na ovim časovima. Kada se situacija normalizuje, a učenici vrate u škole, u osnovnim školama neće biti nadoknade časova jer se učenje na daljinu smatra kao vid redovne nastave. Propušteno će nadoknađivati srednjoškolci jer, kako navodi ministarka prosvete Natalija Trivić, oni ne mogu da budu obuhvaćeni ovim programom zbog različitih struka i  praktične nastave. 

Hrvatska - Komšije su prve krenule sa online nastavu, ali su već prvog dana nastali problemi. Dok se nastava putem HRT 3 i SPTV odvijala bez problema, delu virtuelnog sistema AAI@EduHr nije se moglo pristupiti zbog hakerskog, preciznije DDoS napada.

Osim problema sa hakerima u pojedinim školama dolazilo je i do zastoja sa intenet konekcijom, jer neke škole još uvek koriste žičani internet.

Dok sistem ne proradi u potpunosti, nastavnici u školama moraće da dolaze na svoja radna mesta i tako onlajn komuniciraju sa učenicima. 

Slovenija – Najmanje dve nedelje biće zatvorene škole i univerziteti, odlučile su slovenačke vlasti. Umesto u školskim klupama u narednim danima većina đaka će kao i njihovi vršnjaci u regionu pratiti nastavu na daljinu. Sistem bi trebalo da bude organizovan uz pomoć javnog servisa RTV Slovenija kao i sa internet provajderom Arnes. Slična situacija je i na fakultetima, gde je nastava do daljeg prekinuta, a neki od univerziteta organizuju predavanja na daljinu. 

Bugarska – Škole, univerziteti i vrtići u naredne dve nedelje ostaće zatvoreni. Za studente su organizovana predavanja na daljinu. Predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov najavio je oštre kazne za sve one koji ne budu poštovali pravila karantina. 

Mađarska – Vanredna situacija uvedena u ovoj zemlji značila je i zatvaranje škola i univerziteta. Pauza, međutim, ne očekuje đake koji će preko digitalnih kanala pratiti nastavu od kuće. U školama će dežurati samo direktori. Mađarske vlasti obećavaju da će srednjoškolci bez obzira na novonastalu situaciju moći da se pripreme za maturu i da će ona biti održana kako je ranije planirano, bez pomeranja termina. 

Grčka - Škole i univerziteti biće zatvorene u naredne dve nedelje, saopštile su vlasti ove zemlje. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara