Duži rok trajanja za belu tehniku u EU

Foto: Pixabay
  • 04.10.2019

  • 07:41

  • European Commission

  • 0

Evropska komisija usvojila je regulativu za deset kategorija kućnih aparata koji će u cilju zaštite životne okoline od proizvođača zahtevati veću energetsku efikasnosti, duži vek trajanja i garantne rokove.

U saopštenju se navodi da bi novi eko-dizajnirani proizvodi uštedeli skoro 730 miliona kubika vode do 2030. godine i 46 miliona tona gasova uzročnika staklene bašte. 

Dodatno, u istom vremenskom periodu bi se godišnje uštedela dvanaestomesečna potrošnja struje jedne Danske i oko 150 evra po domaćinstvu u Eropskoj uniji.

Proizvođači će pored efikasnosti i dužeg roka trajanja bele tehnike, morati da obezbede i servis i popravku aparata, tako da će kompanije morati da raspolažu rezervnim delovima za frižidere minimum sedam godina, za mašine za pranje suđa ili veša po deset godina. 

Odredbe takođe predviđaju da je maksimalan rok za dostavljanje rezervnih delova potrošačima 15 dana.

EU mere ekološkog dizajna odnosiće se samo na proizvode koji će biti plasirani na tržište EU, nezavisno od toga gde se proizvode, tako da države koje nisu članice nisu u obavezi da primenjuju pravila. Sa druge strane, Evropska komisija u saopštenju naglašava da se mnoge zemlje ugledaju na Evropsku uniju za razvoj sopstvenih javnih politika.

PROČITAJTE JOŠ:
pošaljite komentar

Nema komentara