Božićni vašar je najlepši u ovim evropskim gradovima

Talin, Estonija FOTO: Wikimedia
  • 20.11.2018

  • 13:26

  • Forbs

  • 0

Nije preterivanje reći da praktično svaki glavni grad srednje veličine u Evropi ima svoj poseban božićni vašar, od kojih mnogi imaju viševekovnu prazničnu tradiciju, gde posetioci, uz svečanu atmosferu, mogu da šetaju starim kaldrmisanim ulicama, uživajući u spektakularnim dekoracijama, istražujući grad dok uživaju u kuvanom vinu.

Ovo je odabir nekoliko najboljih gradova za uživanje u prazničnoj atmosferi.

Helsinki, Finska


Božićni vašar koji se održava tokom sezone u srednjovekovnoj prestonici Finske nudi mnoge tradicionalne momente: sneg koji obično pada za vreme vašara, praznične svetiljke osvetljavaju glavne ulice, više stotina drvenih štandova sa rukotvorinama, dekoracijama, svećama od bora,ručno rađenih šolja i savremenog nakita, u predivnom, istorijskom centru.

Božićni trg je otvoren od 1. do 22. decembra

Luksemburg, Luksemburg


Glavni grad jedinog velikog vojvodstva na svetu nudi jednu od najstarijih božićnih manifestacija u Evropi. Tokom mesec dana grad Luksemburg pretvoren je u božićno selo, i to na tri glavna mesta: glavni trg, Place d'Armes u prelepom centru grada, Place de la Constitution i Place de Paris.

Božićni trg je otvoren od 22. novembra do 24. decembra
luxemburgXmasPixa

Talin, Estonija


Neverovatna i netaknuta srednjovekovna arhitektura koja postaje bela pod snegom čini klasične fotografije iz Talina. Božićno seoce oko istorijskog gradskog trga ima posebnu atmosferu, a svake godine od 1441. godine ispred gradske kuće postavlja se više od 60 drvenih koliba na kojima se prodaju venci, ručno rađene igračke, tepisi od ovčijeg krzna, mnogi domaći proizvodi i kuvano vino da zagreje svakoga ko se bori sa hladnim vremenom.

Božićni trg je otvoren od 24. novembra do 5. januara

Brisel, Belgija


Glavni grad Belgije takođe ima veličanstveni ledenik, sajam, sazvežđa svetlećih ukrasa, veliki izbor čokolada, kao i večernje predstave na Grand Place-u (koji je proglašen Svetskom baštinom od strane Uneska),a poznate građevine centra prestonice koje okružuju trg služe kao pozadina za prikaz svetla i muzike.

Božićni trg je otvoren od 7. decembra do 6. januara
briselXmasPixa


Zagreb, Hrvatska


Već treću godinu zaredom, Zagreb se nalazi na listi najpopularnijih evropskih destinacija za božićne praznike, zasnovanoj na hiljadama glasova turista. Tajna glavnog uspeha Hrvatske uključuje visokokvalitetne zanate, prijateljsku i svečanu atmosferu, koncerte, klizališta i pristupačne cene.

Božićni trg je otvoren je od 1. decembra do 6. januara
pošaljite komentar

Nema komentara