Google svoje nove kancelarije smestio u čuvenom hangaru iz 1943. godine

  • 28.11.2018

  • 15:24

  • Gradnja

  • 0

Futuristički izgled FOTO: ZGF architects

Milijarder Hauard Hjuz je za potrebe konstruisanja aviona Hercules IV, poznatijeg kao Spruce Goose, podigao ovaj hangar još 1943. godine. Sada se u njemu baškari tehnološki gigant, piše portal Gradnja.

Po projektu studija ZGF architects nekadašnji hangar za smeštaj aviona u losanđeleskoj četvrti Playa Vista preuređen je u novi Google kampus i to na četiri nivoa s ukupnom površinom od 41.800 kvadratnih metara. Kancelarije u drvenoj istorijskoj građevini dužine 228 metara osmišljene su po konceptu "zgrade u zgradi" zbog čega enterijer ovog poslovnog prostora izgleda potpuno neuobičajeno.

Hangar je još 1943. godine izgradio američki milijarder, investitor ali i avijatičar Hauard Hjuz, za potrebe konstruisanja aviona Hercules IV, poznatijeg kao Spruce Goose, piše ArchDaily.

Transformacija je podrazumevala složenu i obimnu rekonstrukciju drvene strukture postojećeg objekta. Nova arhitektura smeštena je u ogromni, otvoreni prostor hangara s obe strane potpuno obnovljene centralne zone, u kojoj su nekada bile smeštene kancelarije vazduhoplovnih inženjera.

Različite forme osnova svakog sprata izvedene su na način da se prirodnoj svetlosti omogući što bolji protok, kako bi ona akcentovala prostranstvo i otvorenost prostora.
Google2 kancelarijaFotoZGF%20architects
FOTO: ZGF architects
Zgrada u zgradi
Kancelarije su postavljene oko centralnog prostora u kom su smešteni kafei i zajednički prostori za relaksaciju.

Koridori su organizovani na način da na suptilan način povežu isprepletene zone, tako da celokupan prostor ipak ima otvoren plan.

Omaž istoriji objekta

Materijalizacija novog Google prostora podređena je objektu. Boja i materijali su uvedeni u prostor drvene konstrukcije kroz ručno pravljene komade nameštaja po meri, ali i kroz živopisne umetničke instalacije.

Kako bi se odala počast istoriji objekta, imena sala za sastanke i konferencije su inspirisana vazduhoplovstvom, navodi portal Gradnja.

pošaljite komentar

Nema komentara