Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju.

Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavite i svoj email na koji možemo kontaktirati one čije komentare izaberemo kao najbolje.

A nagradno pitanje glasi: "U čemu je razlika između bizismena i tajkuna?".

Knjige će dobiti najkreativniji, najoriginalniji i najzabavniji odgovori, stoga slobodno pustite mašti na volju.

pošaljite komentar

23 komentara

 • Vlada

  Svi su tajkuni samo je Kostić biznismen :)

 • Đuro Sučević

  Biznismen teži ka inovacijama, ekonomskoj utakmici i fer tržišnoj politici. Tajkun teži kontroli nad svim aspektima tržišta.

 • Nenad

  Na pocetku je bio biznismen. A onda - poraslo dete, osamostalio se. I tako je nastao tajkun. Ako me razumete :)

 • Bojan Miskovic

  Tajkun je biznismen koji zeli mnogo vise nego sto moze.

 • Jelica Borisavljevic

  Interesantno, ni biznismen ni tajkun nisu reci srpskog porekla, a činii se da ih u Srbiji ima najvise po glavi stanovnika.

 • Nenad Petrovic

  Tajkun je biznismen koji je poceo biznisom da se bavi izmedju 1990 - 2000. god.

 • Ivana Petrović

  Kao dete sam uvek mislila da je biznismen onaj ko je umeo, a tajkun-ko je krao :D. Sve u svemu, i jedan i drugi imaju para, samo je bitan način na koji su došli do njih...E, onda shvatiš da nema tu neke posebne razlike.A možda je i jedina razlika između tajkuna i biznismena u etimologiji reči ;)

 • Branislav Todjer

  Biznismen kreće od nule, stvara, razvija, gleda kako kompanija raste, trudi se da zadovolji potrebe svojih radnika, brine o vrednostima i imidžu kompanije, dok tajkun ne kreće od nule, dobija sve na gotovo zarad brige da taj ko mu je ponudio sve to nikad ne padne s vlasti. Biznismen deli sa svojim zaposlenima profit, organizuje humanitarne večere, pomaže u očuvanju kulturne baštine, tajkun nema pojma šta je kulturna baština, uzima od radnika i deli s vladajućom garniturom. todjer_88@yahoo.com

 • Dragan Vitorovic

  Tajkun je Imperator, a biznismen je Dart Vejder. Imperator salje Vejdera na razne misije i on ih ispunjava uspesno, dok se jednom ne desi da ubaci Imperatora u neku duboku ventilaciju.

 • Vladimir Antonoski

  I jedan i drugi ubiru plodove rada svojih zaposlenih samim posedovanjem kapitala, a tajkun je mnogo uspešniji biznismen koji ima značajnih udela u više različitih tržišta. Biznismenov cilj je da ima novac i da ostvaruje svoje vizije, a tajkunov cilj je da pored toga ima MOĆ.

 • Jovana

  S jedne strane Tajkun - je, da je njihova firma "prava domaćinska", da kod njih vlada "domaća atmosfera", da vole svoju zemlju, i ubiše se da joj ugode da bude rodna i plodna, stiče se zaključak da tajkun nije ništa drugo do dobar domaćin, a sa druge strane je to da je Bizmismen - lopov, prevarant i hoštapler. Retko se spominje u kontekstu sposobnih, radnih i poštenih ljudi.

 • Jelena Aleksic

  Biznismen i ajd, Boze pomozi, moze da bude i korektan prema radnicima (u retkim slucajevima), a tajkun je ko tajfun - nosi i grabi sve pred sobom samo za sebe...

 • Igor Adžić

  Razlika između biznismena i tajkuna je veoma značajna. Biznismen je čovek koji je svojom poslovnom veštinom, lukavstvom i vezama uspeo da se izbori sa konkurencijom na tržištu i zaradi veliki novac.Tajkun je čovek koji je svojom poslovnom veštinom, lukavstvom i vezama uspeo da se izbori sa konkurencijom na tržištu i zaradi veliki novac. Povezuje ih to što ni jednog ni drugog ne treba pitati kako su zaradili prvi milion.

 • Ivan Zečić

  Biznismen je gazda za koga se zna šta sve ima u vlasništvu. Tajkun je gazda za koga se to ne zna.

 • J.

  Kod nas i nema neke velike razlike, generalno su nijanse u pitanju.

 • Alexander Green

  Biznismen je uzrast u razvoju tajkuna, u kome ga inhibicije i moralne kočnice još sputavaju

 • Nenad Stsjic

  Biznismen usmerava znanja, iskustva i resurse u cilju postizanja profita i odrzavanja kontinuiteta poslovanja, dok tajkun koristi navedeno u cilju mesetarskog bogacenja.

 • Ivan Hadži-Cenić

  Preduzetnik je taj koji stvara nove vrednosti,inovirajući, rizikujući. Biznismen je osoba koja trazi rupice u nišama na tržištu i ispunjuje ih. A tajkun je onaj koji je za`ebo i biznismene i političare narod i na kraju napisao clanke i blogove o biznisu. Kupuje knjige na metar,slike na namerak.Zena mu obično ne zna gde je bušna i velika palanačka prostakuša. Sin mu je mrcina i zamlata,ćerka silikonka. On se dobro snašao u ovim tranzicionim vremenima ,ali i dalje nije izašao iz obora.Kako prolazi vreme, on od sirove zivotinje postaje perfidniji,ne srče više supu i ne prdi pred zaposlenima,ali voli ponekad i dalje da zalepi šlajmaru. :) Elem,kako je on postao slinaviji,prilagodljiviji igra na tu kartu da takav treba politicarima da bi mogao i dalje da dobija čitluke u najboljim zonama po gradu...Sutradan možda i sam postane političar,ko zna.

 • Zlatko Milošević

  Tajkun, od japanske reči taikun (veliki godpodar/princ), modifikuje se u engleskom jeziku kao tycoon (bogati menadžer) i ulazi u svakodnevnu upotrebu. Označava osobu čije bogatstvo predstavlja osnovu njegove moći da utiče, na pravce kretanja ekonomije i društva jedne države i da utiče kako na nadmetanje političkih i društvenih subjekta tako i na krajnji ishod tih istih nadmetanja. Nastoji da lični interes predstavi kao opšti i tako, uz uticaj na zakonodavstvo, putem lobiranja, ostvari svoje ciljeve. S druge strane biznismen, poslovni čovek, može biti i pojedinac čije ambicije ne idu do tog nivoa da utiče na društvena i politička dešavanja jer je obim njegovog delanja sveden na lokalnu zajednicu. Sama moć jednog biznismena, u svakom smislu, manja je po obimu, od poslovnog čoveka, koga ovde označavamo sa tajkun, što doprinosi uspostavljanju razlike. Transparentnost rada ne mora biti tačka razdvajanja ova dva pojma, već bi ta tačka bila stepen uticaja i distribucija moći.

 • Dejan

  Biznismen je malo inteligentniji tajkun.

 • Marko Todorovic

  Tajkun je supletivni komparativ biznismena.

 • Dimitrije Mitic

  Razlika izmedju biznismena i tajkuna lezi u tome sto se tajkun obogatio sumnjivim poslovima u dosluhu sa drzavnim vrhom, namestenim tenderima, monopolom, privrednim kriminalom. Biznismen se obogatio svojim radom, inovacijama, preduzetnickom inteligencijom, svojim licnim sposobnostima.

 • Bojan Džodan

  Tajkun je biznismen u opoziciji