Od recikliranog soca kafe može se napraviti divan nameštaj, šoljice, nakit i odeća

  • 11.02.2018

  • 10:31

  • Gradnja

  • 0

Kako od prihrane zemljišta i pesticida za zaštitu bilja do prefabrikovane sirovine za proizvodnju upotrebnih predmeta. Odgovor na to pitanje daje tekst objavljen na portalu Gradnja.

Nepoželjan kanalizacioni otpad pored čvrstih nerastvarajućih materija čine i tečnosti koje se teško rastvaraju: ulja, masti ali kafeni talog. Masne i zauljene materije teško se razlažu u vodi i u stanju male pokretljivosti se, zbog manje specifične težine, penju i usporavaju oticanje gornjih slojeva, a ukoliko se usput vežu za neki čvrst organski otpad, sprečavaju njegovo rastvaranje i dolazi do zastoja u donjim slojevima.

Otpad od kafe je posebno je nepoželjan jer se zrna ne mogu potpuno rastvoriti, a u cevima, ukoliko je oticaj usporen i nema povremenog ispiranja, dolazi i do taloženja i začepljenja.

Iznenadićete se na koji način je sve moguće iskoristiti upotrebljenu kafu i reciklirati je.

Preporuka je da se iskorišćena prehrambena ulja i masti odlažu zasebno, kao čvrst komunalni otpad. Upotrebljena ulja i masti se, recimo, mogu odlagati u neku čašu od jogurta ili kesu, a talog od kafe može biti recikliran i koristiti se kao prihrana zemljištu.

Iznenadićete se na koji način je sve moguće iskoristiti upotrebljenu kafu i reciklirati je. Od toga da je možemo koristiti kao prihrana zemljišta i pesticid za zaštitu bilja, do primera gde ona postaje prefabrikovana sirovina za proizvodnju upotrebnih predmeta. Upotreba naizgled otpadnog materijala moguća je ne samo u kućnim uslovima već i na nivou najvećih proizvođača ovog otpada – restorani i kafeterije.

Đubrenje kafom

Postoji nekoliko načina kako da upotrebljenom kafom negujete baštu i bilje. Kafa kao đubrivo, dekorativni malč, dodatak procesu kompostiranja i pesticid samo su neki od funkcija koje ovaj svakodnevni otpad u jednom domaćinstvu može da ima. Kafeni talog je pun nitrogena i minerala korisnih za rast i razvoj biljaka. Naročito je pogodan kao prihrana paradajzu, šargarepi, borovnicama i zeleni jer kofein obezbeđuje kiselost tla koja ovim biljkama prija. Pored hranjljive uloge, kafa poseduje i prirodne agense koje štite biljke od štetočina, pre svega crva i puževa.

Prihrana i zaštita bilja kafom podrazumeva njeno mešanje sa zemljanim materijalom, ali ukoliko sam kafeni talog nanosimo kompaktno u većim slojevima na zemljište dobija se sloj koji zadržava dragocenu vlagu i sprečava prodor vazduha. Crna podloga od kafe daće i lep vizuelni efekat naročito ukoliko se nanese oko cveća.

Nameštaj od kafe

Reciklaža kafe uspešno se odvija već nekoliko godina u svetu. Niska cena otkupa i veoma mala količina štetnog otpada prilikom prerade neki su od glavnih razloga zašto ovaj nepoželjan otpad možemo smatrati ekološkim pa i profitabilnim resursom budućnosti.

Priča iz Engleske

Vrlo zanimljiva priča o reciklaži otpada kafe i održivom poslovanju dolazi nam iz Engleske. Priča o prefabrikaciji otpada kafe počinje idejom dizajnera Adama Fairweathera s ličnim velikim porivom za inovacijama na polju obnovljivih izvora da bi u daljem razvoju njegova pasioniranost rezultirala sjajnim eko-recikliranim materijalom.

Kompanija Re-worked je svoj biznis strateški razvijao, a sve u okvirima održivog poslovanja i tako stvorio nekoliko sjajnih proizvoda. Adam, kao jedan od developera koncepta Green Cup, osniva brend nameštaja od recikliranog otpada kafe Re-worked.

Upotrebljenu kafu, kao sirovinu, Re-worked pribavlja od Green Cupa koji obezbeđuje celokupan menadžment reciklaže pa čak i proizvodnju organskog đubriva od iste sirovine. Green Cup je zatim napravio povratnu saradnju sa Re-workom s aparatom za kafu Verde koji je obložen recikliranom kafom. Sjajan kružni kofeinski koncept nastavlja da se širi dalje potvrđujući koncept održivosti – pa i kompanija Google, kao korisnik koncepta Green Cup, počinje da kupuje Re-worked nameštaj.

Kofeinski nakit

Crni Re-Work kompozit uspešno koristi i dizajnerka nakita Rosalie MCMillan u svojoj kolekciji Java Rock. Besprekorno polirane površine deformabilnih geometrijskih tela savršeno se uklapaju s visokokvalitetnim srebrom i pozlatom koje Rosalie najčešće koristi u obradi svog nakita. 

Šoljica za kafu od kafe

Još za vreme studija nemački dizajner Julian Lechner istraživao je materijal baziran na upotrebi taloga kafe, drvene strugotine i prirodnih lepkova. Istraživački proces trajao je pet godina a kao rezultat dobijen je kafeni prefabrikat. Materijal je čvrst vodootporan i prvi je komercijalni proizvod koji u svojoj finalnoj obradi miriše na kafu.

Prvi primerci crno-glazirane šoljice zvane Kaffeeform isprobani su upravo u jednoj kafeteriji odakle je Julijan uzimao iskorišćenu kafu kao materijal za rad. Svaka šoljica je unikatna i moguće ih je poručiti onlajn.

Prema rečima autora, materijal šoljice Kofeeform je održiv, veoma dostupan i nije ga potrebno proizvoditi i kao takav ima velike izglede da preuzme primat u odnosu na proizvode od plastike.

Toplota kafe bez ijednog gutljaja

Proizvođač sportske odeće Virus iz Kalifornije svojim inovativnim kofeinskim materijalom pomera granice na polju prirodnih materijala i reciklaže. Zahvaljujući njima, izlazak na kafu sad ima malo drugačije značenje. Izaći na kafu za vlasnike ovog brenda i kolekcije Stay Warm znači doslovno prošetati kafu. Jedinstvenim procesom proizvodnje dobijen je, takozvani, spandeks od kafe.

Materijal je veoma udoban i greje kožu. U kombinaciji sa zaštitinim spoljnim slojevima, body majica može pomoći da podignete temperaturu tela za čak 10 °C. Ono što celokupan proizvodni proces čini još više ekološkim jeste činjenica da se prilikom proizvodnje izolacionog sloja od reciklirane kafe ne koriste nikakvi hemijski procesi.


pošaljite komentar

Nema komentara