Osam praktičnih saveta kako da uštedite nešto novca u 2019. godini

Mali, a rutinski troškovi se, na kraju meseca, pa tako i godine, pokažu kao ne baš mali i 200 dinara za kafu kroz godinu dana ispadne i nekoliko hiljada. Budući da dolazak Nove godine za mnoge znači promenu i već danas će biti sastavljene liste i postavljeni ciljevi za ostvarenje u 2019., prenosimo nekoliko finansijskih saveta kako uštedeti u godini koja sledi.

1. Napravite budžet

Analizirajte koliko trošite svakog meseca i identifikujte područja u kojima trošite previše. Nemojte trošiti više nego što zarađujete. Kad stavite na papir koliko na što potrošite i sami ćete se iznenaditi koliko novca bacate na sitnice.

2. Postavite finansijske ciljeve

Godinu započnite s listom stvari koje biste u 2019. hteli sebi da priuštite. To može biti auto, novi stan (ili veći stan), putovanje ili nova kuhinja. Što god bilo, istražite koliko vaš cilj košta i počnite da štedite.

3. Isplanirajte obroke

Ako stalno bacate pokvarenu hranu, time zapravo bacate i svoj novac u smeće. Imamo jednostavno rešenje vašeg problema: pre nego što odete u prodavnicu u nabavku, pogledajte u katalog vaše omiljene trgovine kako bi videli što je na sniženju i osmislite obroke s tim namirnicama. Tek onda napišite kupovnu listu i držite se nje.

4. Kupujte pametnije

Veliku kupovinu je najbolje odraditi u određeno doba godine kao što je vreme kada su velika sniženja, a idealno razdoblje upravo je januar kada ionako gde god prođemo vidimo velike natpise Sniženje ili Rasprodaja. Tako bi sada napokon mogli da obnovite nameštaj ili da kupite novu mašinu za veš koja vam se stalno kvari. Finansijski stručnjaci savetuju usvajanje navike kupovanja odeće i cipela, kao i drugih sezonskih artikala poput klime ili kosilice, i to krajem sezone kada su njihove cene snižene. Ali, isto tako savetujemo i da pre same kupovine pogledate što vam treba kako vas ne bi zavele niske cene.

5. Redovno stavljajte novac na štednju

Bilo da se radilo o računu ili, pak, o običnoj kasici prasici, ovo je jedna od najboljih metoda uštede. Svake nedelje odvojite koliko možete. Nekad će to biti pet dinara, a nekad i sto, ali bitno je da taj novac ne dirate. Na kraju 2019. iznenadićete se koliko ste uspeli da uštedite.

6. Promenite planove za putovanja

Iako možda nije toliko atraktivno, preskočite skupi let avionom i smeštaj u luksuznom hotelu na nekom egzotičnom mestu i istražite obližnje gradove do kojih možete putovati automobilom ili autobusom. Svakako je vredno uštede, a i mesta koja nam na prvi pogled deluju dosadnim, često znaju da budu pokazati zanimljiva.

7. Prestanite da pušite

Nema boljeg vremena od 1. januara za odustajanje od ove skupe zavisnosti. Uz očigledne zdravstvene prednosti, u 2019. biste prestajanjem pušenja mogli uštedeti dosta novca.

8. Prestanite da se vozite automobilom

Umesto da trošite na gorivo, registraciju, tehnički pregled, osiguranje, servise i sve ostalo što posedovanje i vožnja automobilom sa sobom nosi, izvadite bicikl iz garaže. Ako ipak niste obožavatelj vožnje na dvonožnom ljubimcu, vozite se radije autobusom ili se dogovorite s kolegama s posla koji žive u vašoj blizini da zajedno putujete na posao.
pošaljite komentar

1 komentar

  • Andrija

    Prepissno iz nekog clanka na hrvatskom jeziku. NE bi trebalo da drzi vise do svog integriteta