Postoji 17 definicija sreće, ali nijedna od njih ne otkriva kako biti srećan

Foto: Pexels
  • 31.01.2019

  • 10:39

  • Biznis Insajder

  • 0

Šta je sreća?

Postoji oko 17 akademskih definicija sreće, ali sreća nije samo prosta definicija i zato nema baš neke koristi od njih, kaže za Biznis Insajder Grečen Rubin, blogerka, koja je napisala nekoliko knjiga o tome kako biti srećan. 

Prema ovim definicijama, kaže ona, sreća je smirenost, mir, zadovoljstvo, hedonizam, dobrobit, ispunjenje, radost. I mnogi pokušavaju da je objasne tim rečima, pa se i raspravljaju se oko toga ko je u pravu, ali to im ne pomaže da budu srećni. 

"Smatram da je reč sreća dovoljno velika da u sebi nosi mnogo definicija", kaže Grečen. 

Naučnici, naravno, imaju posebnu i preciznu definiciju za sreću. Ali ono što je od definicije mnogo važnije je  naučiti kako da se bude srećan. 

Za neke ljude je to baš problem jer misle da prava sreća ne postoji.

"Ali kada ih pitam da li misle da mogu da budu srećniji, oni odgovore da bi mogli da budu srećniji. Svi znaju šta to znači", priča Grečen.

Ono što je mnogo važnije od razmišljanja o tome šta je streća jeste - ne juriti za srećom, jer je to neka vrsta utopije, kao neki cilj za kojim ljudi žude, ali se i pitaju da li će ga ikada dostići, mogu li biti uvek srećni i kako on izgleda.

"Pravo pitanje koje treba sebi da postave jeste: mogu li biti srećniji. Sutra, sledeće nedelje, sledeće godine... Šta treba da radite u svom životu da biste bili srećniji. I to će učiniti da jasnije vide stvari", kaže sagovornika Biznis Insajdera.

Ona upozorava da stalno postavljanje pitanja poput onog: da li sam srećan, kada ću biti srećniji - izaziva konfuziju i nesigurnost. 

"Ni ja ne znam šta da kažem kada treba da rangiram koliko sam srećna u rasponu od jedan do pet. To pitanje me izluđuje i umanjuje moju sreću. Zato samo izbegavam definiciju", rekla je Grečen.


pošaljite komentar

Nema komentara