Spomen kuća Bore Stankovića otvorena u Vranju

  • 06.11.2018

  • 16:20

  • 0

Bora Stanković

Spomen kuća Bore Stankovića otvorena je u Baba Zlatinoj ulici posle višemesečne rekonstrukcije u koju je Ministarstvo kulture zajedno sa lokalnom samoupravom Vranja uložilo oko 5,3 miliona dinara.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na svečanosti je rekao da je Vranje grad velike kulturno-istorijske tradicije, kao i da se zajedno sa svojim građanima ubraja u "one ljude i krajeve koji imaju šta i koga da pamte".

"Vaš grad ima ogromnu kulturnu tradiciju, ali je još važnije da ima i ljude koji žele da se ozbiljno bave unapređenjem kulture i mogu reći da će Ministarstvo nastaviti da pruža punu podršku naporima i projektima koji dolaze iz Vranja", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će Ministarstvo kulture, koje sa oko pet miliona dinara finansira i rekonstrukciju zgrade Selamluka-Pašinog konaka u kojoj je smešten vranjski Narodni muzej, nastaviti da i u narednom periodu pomaže Vranju u obnovi kulturne infrastrukture.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je tokom rekonstrukcije Spomen kuće Bore Stankovića potpuno uređen enterijer, dvorište i krov zgrade, kao i da će grad adaptirati kompletnu kaldrmu u Baba Zlatinoj ulici.

On je naveo da "spomen kuća Bore Stankovića ne predstavlja samo arhitektonsko blago, sa statusom spomenika kulture od nacionalnog značaja ona je i čuvar jednog prošlog vremena".

Saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu premijerke Ane Brnabić, Milena Popović, je rekla da "kulturno nasleđe i tradicija predstavljaju žilu kucavicu jedne države i naroda" i navela da se završetak obnove vranjskog Pozorišta "Bora Stanković" očekuje do kraja septembra 2019. godine.
pošaljite komentar

Nema komentara