Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svetu oboli od raka tokom života

  • 13.09.2018

  • 10:09

  • Danas

  • 0

FOTO: Pixabay

Prema svetskim podacima, svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svetu oboli od raka tokom života, a svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti.

Rak se i dalje alarmantno širi u svetu s 18,1 miliona novih slučajeva i 9,6 miliona smrtnih ishoda tokom 2018. godine, prema poslednjim podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), prenosi HRT.

Prema novim procenama za 36 vrsta raka u 185 zemalja rak pluća je najsmrtonosniji s 1,8 miliona smrtnih slučajeva (18,4 posto), sledi rak debelog creva (881.000 smrtnih slučajeva ili 9,2 posto), rak želuca (783.000 smrtnih slučajeva) i rak jetre (782.000 smrtnih slučajeva).

Bez raka kože osim melanoma, novi slučajevi raka u svetu dosežu 17 miliona u 2018. prema 14 miliona u 2012. godini.

"Ti novi podaci pokazuju da preostaje puno posla u odgovoru na alarmantno povećanje svetskog bremena raka i da je prevencija ključna“, rekao je Kristofer Vajld, direktor IARC-a u Lyonu.

Oko polovine novih slučajeva i više od polovine smrti od raka u svetu 2018. zabeleženo je u Aziji, većinom u Kini, delimično i zato što je onde koncentrisano oko 60 posto svetskog stanovništva.

Rak pluća vodi među najčešće dijagnostifikovanim rakovima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti od raka s oko dvadeset posto slučajeva.

Izveštaj naglašava zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena. Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama (627.000 smrti).

Povećanje broja slučajeva obolelih od raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom uzročnika opasnosti poput pušenja, pretilosti, nedostatka kretanja i neuravnotežene ishrane.

Od trećine do dve petine novih slučajeva moglo bi se izbeći eliminisanjem ili smanjenjem izloženosti poznatim uzročnicima opasnosti povezanim s načinom života i okolinom.

pošaljite komentar

Nema komentara