Zaha Hadid Architects preuređuju Novorosijsk - najveću luku u Rusiji

  • 17.06.2018

  • 10:35

  • Gradnja.rs

  • 0

Impozantan izgled FOTO:Gradnja.rs

Uređenje dela obale u najvećoj ruskoj luci pripalo je poznatoj arhitektonskoj kompaniji. S izlazom na Crno more, Novorosijsk povezuje Rusiju s Mediteranom, Atlantikom i Suetskim kanalom, te predstavlja treću luku po prometu u celoj Evropi, prenosi portal Gradnja.rs.

Projekat uređenja nasipa Admirala Serebriakova zauzeće 13,9 hektara

Kompanija koja nosi ime slavne arhitektkinje ovaj je projekat dobila na javnom konkursu i tako za sobom ostavila jaku konkurenciju kao što su firme Miralles Tagliabue iz Španije, Progress iz Rusije i Rudy Riccotti iz Francuske. Projekat uređenja nasipa Admirala Serebriakova zauzeće 13,9 hektara i u njemu će se integrisati novi javni prostori i sadržaji osmišljeni u čast bogate pomorske istorije i tradicije ovog grada. Dizajn projekta urađen je u saradnji sa ruskim studiom Pride TPO.

Komercijalni, ali i javni prostori u sklopu naselja

Pobednički masterplan u kompleksu od devet glavnih zgrada orijentisanih ka moru ujedinjuje rekreativne, kulturne, korporativne i ekološke funkcije kako bi nasip postao važan građanski prostor. Kako navodi ArchDaily, ovih devet građevina predstavljaju različite iteracije jedne forme, gradijalno se razvijajući kroz nasip. Konfiguracija svake pojedinačne zgrade odgovara njenoj jedinstvenoj funkciji i zahtevima.

Na površini od ukupno 300.000 kvadrata, zgrade će sadržati objekte za građanske, kulturne i korporativne događaje, kao i hotel. Obnova gradske rivijere takođe uključuje i dizajn živog javnog prostora, kao i novu ribarsku luku, marinu i stubove za ponovno aktiviranje gradskog pomorskog nasleđa.

Kroz nasip samo na dva točka

Zanimljivo je da će na nasipu biti ograničen pristup vozilima što bi trebalo da motiviše građane ovog dela priobalskog grada da svoje slobodno vreme što češće provode napolju. Nadamo se da će koncept Novorosijsk na vodi u tome i uspeti.
pošaljite komentar

Nema komentara