Priče i analize

28.11.2018. 14:36

PC Press

Autor: Nova Mastercard studija

Implant u mozgu prevodi misli u tekst

BrainGate2 implant je sistem elektroda koji u suštini prevodi misli u tekst. Uz pomoć ovog implanta omogućeno je da tri paralizovane osobe od vrata na dole, koriste nemodifikovane tablete za pretraživanje interneta, pisanje poruka prijateljima i striming muzike.
Ovi rezultati mogu pomoći u poboljšanju života ljudi koji su paralizovani ili pate od neke neurološke bolesti. 
BrainGate 2 se oslanja na niz mikro-elektroda implementiranih u mozak, koji mogu da dekodiraju neuronske signale koji su povezani sa namerom pokretanja udova u realnom vremenu. 
Tri osobe koje su učestvovale u ovom eksperimentu imale su postavljene implante preko jednog dela svog motornog korteksa (deo mozga koji pomaže u kontrolisanju pokreta). 
Implant je detektovao neuronsku aktivnost koja je pokazala da razmišljaju o pomeranju kursora na ekranu. Ti nervni signali su zatim poslati do virtuelnog miša koji je uparen sa tabletom bežično. Učesnici su na taj način bili u mogućnosti da obavljaju zajedničke digitalne zadatke, kao što su pretraživanje i striming muzike koristeći samo svoje misli. Jedna učesnica testa je čak i odsvirala digitalni klavir. Istraživačima je rekla „Tablet mi je postao druga priroda, vrlo intuitivan.“ 
Sama tehnologija nije nova jer je tu već nekoliko godina. Ono što je interesantno za ovu posebnu tehnologiju je to što korisnicima omogućava navigaciju potpuno nemodifikovanih uređaja uzetih sa police iz radnje bez ikakvih promena ili posebnih karakteristika. Ovo otkriće pokazuje da se tehnologija zaista može iskoristiti kako bi se vratila mobilnost i komunikacijska nezavisnost onima koji inače imaju ograničenu kontrolu bez potrebe za skupom opremom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.