Priče i analize

24.07.2018. 10:14

RTS. BBC

Autor: AIESEC zove

U Jordanu otkriveni ostaci najstarijeg hleba na svetu

Naučnici pronašli dokaz da je čovek počeo da pravi hleb pre 14.000 godina

Na arheološkom nalazištu u severoistočnom Jordanu otkriveni su delimično ugljenisani ostaci beskvasnog hleba koji su ispekli lovci-sakupljači pre 14.400 godina.

Naučnici su otkrili najstariji poznati dokaz da je čovek počeo da pravi hleb pre 14.000 godina. Nakon analize uzorka, stručnjaci kažu da je bio pravljen od više vrsta žitarica.

Naši preci su ga možda koristili i da u njega stave meso, pa bi pronađeni uzorak, osim što je najstarije pronađeno parče hleba, mogao da bude i najstariji sendvič.

Pre ovog otkrića, iz Crne pustinje u Jordanu, najstariji dokaz o pravljenju hleba bio je star 9.000 godina.

Pekari iz kamenog doba koristili su brašno od divljih vrsta pšenice i ječma, mešali ga sa udrobljenim korenjem biljaka, dodavali vodu i onda ga pekli.

„Ovo je najraniji dokaz nečega što bi stvarno mogli nazvati kulinarstvom. Pravili su hleb i pekli meso od gazela i drugih životinja, a to su kasnije koristili da bi napravili obrok“, kaže profesor Dorijan Fuler sa Londonskog univerzitetskog koledža za Bi-Bi-Si.

Naučnici su takođe otkrili dve građevine, od kojih je svaka sadržavala veliki kružni kamin, gde su i pronađeni ostaci hleba.

Hleb je dugo deo ljudske ishrane, ali je malo toga poznato o poreklu njegovog pravljenja. Sve do sada, najstariji dokaz pravljenja hleba poticao je sa područja današnje Turske pre 9.000 godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.