Šeril Sandberg na ledu zbog skandala u Fejsbuku

  • 11.12.2018

  • 14:50

  • Biznis Insajder, NE

  • 0

Šeril Sandberg je biznis superstar FOTO: Vikimedia

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, tražio je od Breda Smita, predsednika Majkrosofta, savet koji bi mu pomogao da izađe iz vrlo nepovoljne situacije u kojoj se Fejsbuk našao poslednjih nedelja. 

Podsetimo, šef obezbeđenja Fejsbuka, izjavio je da Zakerberg i Šeril Sandberg, izvršna direktorka te kompanije, nisu reagovali kada ih je upozorio na masovno otvaranje lažnih profila iz Rusije u vreme izbora u SAD-u. Uz to, on je optužio Sanbergovu da je vikala na njega i vređala ga kada je to objavio. 

Izvor blizak Zakerbergu tvrdi da Smitu zvanično nije ponuđen posao, ali je s druge strane, od izvora bliskog Smitu nezvanično stigla informacija da je on tokom tog razgovora rekao da mu je u Majkrosoftu dobro i da nema nameru da ga napusti. 

Inače, ovo nije prvi put da osnivač Fejsbuka traži savet od nekog iz Majkrosofta. Njemu je u prošlosti Bil Gejts bio jedan od glavnih savetnika za posao. 

Ali, bez obzira na temu razgovora, činjenica da je do njega došlo ne sluti na dobro za Šeril Sandberg. 

Smit i Sandberg rade slične poslove. Oboje su bili glavni operativci, i po položaju odmah iza vlasnika u svojim kompanijama, što znači da bi u slučaju dolaska Smita u Fejsbuk, Sandberg morala da ode.

Služba za odnose s javnošću Fejsbuka, izjavila je za Biznis Insajder, da Zakerberg nikada nije pozvao Smita da pređe u Fejsbuk i da se savetovao sa mnogo ljudi u poslednje vreme, a ne samo s njim. 

Šta će posle svega biti sa Šeril Sandberg još se ne zna. Nezvanično, ona je na ledu i pitanje je da li će opstati u kompaniji. Kada je pre šest godina iz Gugl-a došla u Fejsbuk, situacija je bila drugačija. Kao operativni direktor  kompanije ona je pomagala tada, neiskusnom, Zakerbergu da kompanija poraste. To joj je donelo veliku popularnost, a uspeh njene knjige "Lean In", dodatno ju je učvrtio na tronu biznis superstara. 

Ali sve se promenilo u 2018. godini, koja je bila veoma teška za sve i puna skandala. Njujork tajms je objavio da je Sandberg pokušala da obezvredi uticaj ruske kampanje na Fejsbuku, koja je imala za cilj dezinformisanje javnosti tokom izbora 2016.godine. Odluka da u Fejsbuku zaposle republikanskog istraživača donela im je mnoge kritike, uključujući i kritiku milijardera Džordža Soroša, zbog kojeg je Sandberg tražila da on bude istražen.
 

pošaljite komentar

Nema komentara