Šta je "otrovna pilula" koju Kraš priprema za Šaranovića?

Foto: Pixabay
  • 09.10.2019

  • 17:10

  • novac.hr

  • 0

Hrvatska prehrambena industrija Kraš u svom statutu sadrži član koji bi ovlastio Upravni i Nadzorni odbor da u roku od pet godina bez sazivanja Skupštine akcionara dokapitalizuju preduzeće u za maksimalno 250 miliona kuna (33.67 miliona evra) i da pritom isključi pravo prvenstva određenih akcionara pri upisu dodatnih akcija. 

Mediji u regionu su zato započeli sa spekulacijom da ovakva „otrovna pilula" može da predstavlja jednu od barijera da srpski biznismen Nebojša Šaranović preuzme konkurensku kompaniju bez pristanka drugih velikih deoničara. 

Jutarnji list, koji je prvi izvestio o slučaju, navodi da bi trebalo očekivati da Šaranovićeva firma pokrene sporove pred hrvatskim ili međunarodnim instancama u slučaju da do aktiviranja „pilule" dođe.

Šaranovićev Kappa Star Limited je 1. oktobra premašio 20% udela u hrvatskoj konditorskoj kompaniji, a sada se procenjuje da je dostigao blizu 23% svih upisanih akcija. U slučaju da Upravni i Nadzorni odbor aktivira klauzulu o dokapitalizaciji, Jutarnji list ocenjuje da bi Šaranovićev udeo u firmi pao ispod 20%.

Šaranović je u prvom medijskom istupanju povodom slučaja naveo da veruje da se ovlašćenje o dokapitalizaciji neće zloupotrebiti time što bi bilo koji akcionar bio isključen iz prava prvenstva ili tako što bi nove akcije bile emitovane po neprimereno niskoj ceni. Dalje, Šaranović kaže da bi neodgovorna primena takve odredbe najveću štetu nanela deoničarima kojima bi pravo prvenstva bilo uskraćeno, zatim svim ostalim deoničarima, na kraju i samoj kompaniji.

Vrednost akcija Kraša se više nego udvostručila od septembra, kada je Kappa Star Limitedotpočeo sa agresivnim otkupljivanjem deonica manjih akcionara. Pitanje koje se postavlja jeste zašto je Kappa Star Limited otpočeo otkup akcija ako je znao za klauzulu o „otrovnoj piluli", zato što je cilj te mere upravo da predupredi akviziciju, čineći je skupljim na veštački način.

„Otrovna pilula" se moguće rešenje protiv preuzimanja kompanije u Krašovom statutu nalazi od 2003. godine, a sama taktika ne predstavlja novinu u berzanskom poslovanju. Cilj ovakvih mera jeste sprečavanje nepoželjnih ponuda za preuzimanje time što značajno povećavaju troškove akvizicija i predstavljaju značajno sredstvo za odvraćanje od takvih pokušaja.

Postoje dva uobičajena oblika „otrovnih pilula": prva uobičajena strategija podrazumeva upravo stavke nalik odredbi iz Krašovog statuta, koja bi umanjila vrednost akcija koje je kompanija koje je kompanija već kupila. U ovom slučaju, to bi značajno poskupelo Šaranovićeve pokušaje da preuzme kontrolni paket akcija. 

PROČITAJTE JOŠ:

pošaljite komentar

Nema komentara