Šteta pričinjena Trijumfalnoj kapiji skoro milion evra

  • 03.12.2018

  • 13:26

  • Tanjug

  • 0

FOTO: Pixabay

Učesnici protesta "žutih prsluka" u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra.

Predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval rekao je da pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gde se nalaze vredni eksponati.

"Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih", naveo je Belaval, koji je u nedelju ujutro predsednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi Figaro.

Spomenik će, prema njegovim rečima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena. 

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga namerno oštetile i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabeležene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog veka. 

"Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava", rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.
pošaljite komentar

Nema komentara