Američka ambasada upozorila svoje državljane u Kini na misterioznu bolest

  • 08.06.2018

  • 10:56

  • 0

Kina FOTO: Flickr

Američka ambasada u Kini poslala je drugo upozorenje svojim građanima zbog misterioznih zdravstvenih problema zbog kojih je Stejt department bio primoran da povuče deo diplomata iz konzulata u južnom gradu Guandžou.

Amerikanci su potražili medicinsku pomoć zbog neuobičajnih zdravstvenih simptoma, a ceo slučaj je veoma sličan onom na Kubi, kada su američke diplomate počele da se žale na vrtoglavice, depresiju, jake glavobolje. SAD sprovode dodatne testove kako bi se utvrdilo od čega boluju njihovi zaposleni u konzulatu u Guandžou.

Incident je izazvao strah da bi slučaj sa Kube 2016. mogao da se proširi i na druge zemlje. Kina je saopštila da nema saznanja koja bi mogla da reše misteriju.

Portparolka Stejt departmenta Heder Hauert rekla je da je "jedan broj" diplomata vraćen u SAD posle medicinskih pretraga, ali nije precizirala koliko je diplomata povučeno iz konzulata.

Amerikanci se pozivaju u današnjem upozorenju da obrate pažnju na simptome poput glavobolje, vrtoglavice, zujanja u ušima, umora, problema s vidom i sluhom, kao i nesanice. Njima se savetuje da pokušaju da pronađu izvor problema.

Misterija na Kubi nije rešena niti su pronađeni uzroci zbog kojih su se diplomate osećale loše.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da SAD nisu formalno pokrenule ovo pitanje. Kineski zvaničnici navode da će njihova zemlja, ukoliko SAD to budu tražile, pokrenuti istragu o eventualnim uzrocima
pošaljite komentar

Nema komentara