Banke da izdvoje određeni iznos za poslovanje virtuelnim valutama

  • 16.05.2018

  • 08:24

  • B92

  • 0

Banke bi trebalo da stave na stranu određeni iznos za pokrivanje poslovanja s virtualnim valutama poput bitkoina.

To je poručio član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB).

Kriptovalute koje izdaju privatne kompanije uz podršku korisnika nisu novac, upozorio je Yves Mersch, i zatražio regulaciju izdavaoca, platformi za trgovanje i banka odnosno klirinških kuća aktivnih u tom segmentu. 

"Zbog snažnih oscilacija virtualnih valuta možda bi trebalo zatražiti da trgovanje tim valutama bude poduprto odgovarajućom nivoom kapitala i da bude odvojeno od ostalih aktivnosti trgovanja i ulaganja", kazao je Mersch. 

Banke u evrozoni koje ECB nadzire dosada nisu bile aktivne u tom segmentu dok je američki div Goldman Saks najavio da će ove godine početi da trguje virtualnim valutama. 

Mersch je naglasio da je tržište zasada previše maleno da bi ugrozilo finansijsku stabilnost, uz tržišnu kapitalizaciju početkom ove godine od 432 milijarde dolara. Naknadno je vrednost bitkoina snažno pala. 

To bi moglo da se promeni, upozorio je čelnik ECB, i virtualne valute bi mogle da predstavljaju rizik posebno ako se budu koristile kao kolateral za bankarske kredite odnosno za namiru transakcija u klirinškim kućama. 

"Treba utvrditi da li je eventualno potrebno rezervirati određene iznose za pokrivanje aktivnosti s virtualnim valutama koje se sprovode u sklopu intrastrukture finansijskih tržišta", kazao je Mersch.

pošaljite komentar

Nema komentara