Barnije: Bregzit je opasna i teška situacija

FOTO: Pixabay
  • 09.04.2019

  • 15:56

  • Beta

  • 0

Pregovarač EU o izlasku iz članstva Velike Britanije Mišel Barnije izjavio je da je "Bregzit opasna i teška situacija" i da su zato šefovi diplomatija EU u Luksemburgu, predočili da samo jasan plan o usvajanju sporazuma EU-britanska Vlada može sprečiti nasilan i krajnje štetan neuređen razlaz.

Otud, naglasio je Barnije, britanska premijerka Tereza Mej sutra vođama EU mora predstaviti jasan plan koraka da se u britanskom parlamentu usvoji sporazum EU-Velika Britanija, a to znači da uveri lidere Unije da za to ima saglasnost Laburističke stranke s kojom i dalje teško pregovara, čime bi se izbegao rok za Bregzit koji su 27 članica EU utvrdile za 12. april.


Samo u tom slučaju, prema njegovim rečima, šefovi država ili vlada EU mogli bi da odobre dodatno vreme za prelazne pregovore i rok za izlazak Velike Britanije iz članstva, o čemu među članicama EU još nema saglasnosti, jer, podvukao je Barnije, "to mora imati jasnu svrhu i biti od koristi".

On je objasnio da o sporazumu o Bregzitu ne može da se pregovara, ali u Političkoj deklaraciji Sporazuma bi se moglo dodati da se ugovorena zona slobodne trgovine može nadograditi ciljem carinske unije.

To možemo da uradimo brzo, naveo je pregovarač EU, ali to znači da će u potpunosti biti očuvano jedinstveno tržište EU, da 27 članica Unije, kad izadje Velika Britanija, imaju potpunu samostalnost odlučivanja, da četiri temeljne slobode jedinstvenog tržišta budu netaknute, a to su slobodan promet robe, usluga, ljudi, kapitala, što je zaštita za preduzeća i potrošače.
pošaljite komentar

Nema komentara