Bivši šef Trampove predsedničke kampanje osuđen na četiri godine zatvora

Donald Tramp FOTO:@WhiteHouse
  • 08.03.2019

  • 11:22

  • Hina

  • 0

Pol Manafort, bivši šef predsedničke kampanje Donalda Trampa, osuđen je na gotovo četiri godine zatvora za finansijske prevare otkrivene tokom istrage specijalnog tužioca Roberta Milera koji istražuje uloge Rusije u američkim izborima 2016. na kojima je Tramp pobedio.

Sudija T. S. Elis okružnog suda Aleksandrije, savezna država Virdžinija, Manaforta (69) je osudio na 47 meseci zatvora.

Manaforta je u avgustu porota proglasila krivim za utaju poreza i bankarske prevare, te neprijavljivanje računa u stranoj banci.  

Iako nisu tražili određenu kaznu, tužioci su ukazivali na savezne smernice za presude u takvim slučajevima po kojima bi kazna trebala biti od 19 i po do 24 godine zatvora.

Sudija Elis je, međutim, rekao da su smernice preterane te da bi takva kazna bila u neskladu s drugim slučajevima.  

Elis je na ročištu takođe istakao da se Manafort "ne nalazi na sudu zbog bilo koje od optužbi da je on, ili bilo ko drugi po njegovom uputstvu, bio u dosluhu s ruskom vladom kako bi uticali na izbore 2016".  

Manafort je od sudije tražio blagu kaznu i zahvalio mu na poštenom suđenju. On nije izrazio kajanje zbog svojih dela, ali je govorio da je proces bio težak za njega i njegovu porodicu.  

Elis je Manafortu, koji je u sudnicu doveden u invalidskim kolicima, naložio da plati kaznu od 50.000 dolara i vrati nešto više od 24 miliona dolara.  

Neki pravni stručnjaci su izrazili čuđenje blagom presudom.

"To je strašan poraz za kancelariju specijalnog tužioca", ocenio je bivši savezni tužilac Dejvid Vajnstin.  

Kazna je manja i od one koji su tražili njegovi advokati, 51 do 63 meseca zatvora.  

Manafort je bio jedan od prvih Trampovih ljudi koji se suočio s krivičnim prijavama u sklopu istrage o tome da li je s Rusijom sklopljen tajni dogovor kako bi Tramp dobio predsedničke izbore.

Tramp je odbacio postojanje takvog dogovora i nazvao istragu lovom na veštice, dok je Rusija negirala mešanje u izbore.
pošaljite komentar

Nema komentara