Bivši ministar odbrane Grčke u pritvoru zbog korupcije

  • 24.10.2018

  • 14:27

  • Beta

  • 0

FOTO: Pixabay

Bivši prvak grčkih socijalista i bivši ministar odbrane Janos Papandoniu, pritvoren je pod optužbom za korupciju pri ugovaranju modernizacije brodova Ratne mornarice 2003. godine s francuskom tehnološkom grupom "Tales" (Thales), potvrdio je danas izvor iz pravosudja.

Odluka o "preventivnom pritvoru" tog 69-godišnjeg ekonomiste i njegove supruge, doneta je po nalogu sudije za borbu protiv korupcije, posle višegodišnje istrage i maratonskog, dvodnevnog saslušanja, okončanog prošle noći.

Bračni par koji poriče bilo kakvu krivicu, optužen je za pranje novca deponovanjem na računima u Švajcarskoj 2,45 miliona evra mita u zamenu za odluku Ministarstva odbrane Grčke da modernizaciju fregata poveri firmi "Tales".

Uz drugog bivšeg socijalističkog ministra odbrane, Akisa Cohacopulosa koji, takodje zbog korupcije, izdržava kaznu od 20 godina zatvora, Papandoniu je medju ličnostima koje Grci smatraju otelotvorenjem zloupotrebe političkog sistema koja je tu zemlju gurnula na ivicu bankrota.

Papandoniu koji je od 1994. do 2004. godine bio u nekoliko uzastopnih vlada nekadašnje socijalističke stranke PASOK koja se raspala na više frakcija, ranije je osuđen na četiri godine zatvora odložene kazne zbog prikrivanja izvora svojih prihoda.

Po sudskom izvoru, istraga afere s fregatama je napredovala uz pomoć švajcarskih i francuskih vlasti, pošto je dugo bila u zastoju zbog složenosti primenjenih finansijskih tokova za skrivanje novca od mita.

Papandoniu, bivši ministar, 2006. je dobio proces po svojoj tužbi protiv francuskog dnevnika "Liberasion" koji ga je optužio da je dobio nezakonitu proviziju "Talesa" za drugi ugovor, za opremu za obezbedjenje prostora sportskih borilišta tokom Olimpijskih igara u Atini 2004.

pošaljite komentar

Nema komentara