Blizzard kaznio gejmera zbog podrške protestima u Hong Kongu

Ilustracija. FOTO: Clément Grandjean/Wikipedia
  • 09.10.2019

  • 16:24

  • Business Insider

  • 0

Kompanija Blizzard, koja proizvodi popularne video igre kao što su World of Warcraft i Overwatch, na meti je kritika zbog odluke da kazni profesionalnog igrača e-sportova zbog izražavanja podrške demonstrantima u Hong Kongu.

Čang Ang Vai, koji igra pod nadimkom Blic-čang (Blitzchung), viknuo je „Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg doba" na kineskom tokom intervjua posle jednog okršaja na Blizardovom turniru u igranju video igre Hartstoun (Heartstone) na Tajvanu.

Blizard je zauzvrat oduzeo Blic-čangu novac koji je osvojio na turniru i zabranili mu da se takmiči u Hartstounu na godinu dana, piše Biznis Insajder (Business Insider).

Ta kompanija je saopštila da je Vei prekršio pravila takmičenja i svojim komentarima naneo štetu imidžu kompanije.

Međutim, veliki broj fanova igara i podržavaoca protesta u Hong Kongu revoltirano je reagovalo na odluku Blizarda. Kompanija sada na meti kritika političara, gejmera a možda i sopstvenih zaposlenih, piše Biznis Insajder.

Od kad su objavljene prve vesti o Blizardovoj odluci kompanija je primila brojne kritike na društvenim mrežama, gde neki gejmeri najavljuju da će je bojkotovati.

Američki senator Ron Vajden izjavio je da je Blizard „pokazao da je voljan da se ponižava da bi udovoljio Komunističkoj partiji Kine".

Na statui u sedištu Blizarda, oko koje su ispisane „vrednosti" te kompanije, osoba za koju se pretpostavlja da je zaposleni zalepila je papir preko natpisa „Misli globalno" i „Svaki glas je važan".

pošaljite komentar

Nema komentara