Britanski parlament objavio tajna dokumenta koja pokazuju da Fejsbuk narušava privatnost

  • 06.12.2018

  • 15:17

  • Biznis insajder, NE

  • 0

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuk-a

Britanski parlament  je objavio tajna dokumenta Fejsbuk-a, koja su dobili prošlog meseca od kompanije Sik4Three, koja je tužila tu socijalnu mrežu. Iz njega se vidi da je Fejsbuk grubo kršio privatnost zloupotrebljavajući podatke korisnika.

Redigovana verzija bila je objavljena javno na veb sajtu Odbora za digitalni, kulturni, medijski i sportski komitet, koji istražuje Fejsbukove standarde o privatnosti kao deo istrage o "dezinformaciji i lažnim vestima".


Damian Kolins, konzervativni političar koji je predsedavajući komisije, rekao je da je ovo jedno od najvećih otkrića. Naime, ti dokumenti otkrivaju da je Fejsbuk napravio "dogovor o beloj listi" koji je kompanijama, uključujući Netflik i Airbnb, omogućio pristup prijateljskim podacima, i to nakon što je Fejsbuk predstavio nove smernice o privatnosti u 2014-2015.

Suština je bila da se omogući pristup prijateljskim podacima o finansijskoj vrednosti developera povezanih s Fejsbukom. Oni pokazuju i da je Fejsbuk agresivno delovao protiv aplikacija. Dokaz za to su i mejlovi koji pokazuju da je Mark Zakerberg lično odobrio odluku da zabrani pristup podacima za, sada, neupotrebljivu Tviter aplikaciju za video - Vine. 

Osim toga, Fejsbuk je otežao korisnicima te mreže da znaju sve o promenama koje su napravili za Android aplikaciju, jer su ozbiljno narušavale privatnost. Te promene su omogućile Fejsbuku da sakuplja evidencije poziva i poruke koje su slali korisnici. 

Ove podatke Kolins je dobio od Teda Kramera, osnivača softverske kompanije Sik4Three, dok je Kramer prošlog meseca bio na službenom putu u Velikoj Britaniji. 

Sik4Three je tužio Fejsbuk zbog svega toga, kao i zbog aplikacije Pikinis koja je "izbacivala" fotografije Fejsbuk prijatelje korisnika u kupaćim kostimima u periodu kada je ova društvena mreža objavila da je pojačala mere privatnosti.  

Kalifornijski sud je stavio na ovaj predmet oznaku tajnosti, ali ih je Odbor za digitalni, kulturni, medijski i sportski komitet britanskog parlamenta objavio zahvaljujući imunitetu jer smatraju da je to opšti interes. 

Podsetimo, Fejsbuk ovih dana potresaju skandali. Trenutno aktuelan je optužba bivšeg šefa obezbeđenja te kompanije da Zakerberg i izvršna direktorka Šeril Sandberg nisu učinili ništa da ukinu lažne profile otvorene u Rusiji s ciljem da utiču na izbore u Americi. Samo nekoliko meseci ranije ova društvena mreža je optužena da je ozbiljno narušila privatnost korisnika, zbog čega se i Zakerberg javno izvinio i obećao da će pojačati mere privatnosti.
pošaljite komentar

Nema komentara