Cene nafte opet skočile nakon stupanja na snagu američkih sankcija prema Iranu

  • 09.08.2018

  • 10:16

  • TPORTAL

  • 0

Nakon što su početkom nedelje stupile na snagu američke sankcije prema Iranu, cene nafte opet su krenule prema gore.

U utorak je cena barela nafte na londonskom tržištu porasla 42 centi na 74,17 dolara, a na američkom za 30 centi na 69,31 dolar, piše Tportal.

Francuska banka Sosiete Ženeral objavila je da je trenutno tržište dobro snabdeveno, ali i naglasila da će zbog sankcija u Iranu tržišta ostati bez milion barela nafte dnevno. Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rešavanje nepredviđenih poremećaja.

Poskupljenje nafte već je značajno uticalo na rast inflacije u Hrvatskoj, a dalji rast cena mogao bi imati negativne posledice po ekonomsku aktivnost, smatraju u Hrvatskoj narodnoj banci, čiji analitičari su razradili nekoliko scenarija uticaja cene sirove nafte na hrvatsku privredu.

U analizi objavljenoj u publikaciji o makroekonomskim kretanjima naglašava se da je rast cena nafte prvenstveno posledica ostvarenog i očekivanog smanjenja ponude tog energenta na svetskom tržištu.

Neutralni scenario predviđa cenu sirove nafte u skladu s onom iz terminskih ugovora na tržištu iz maja 2018., pesimistični predviđa rast cena nafte do 112 dolara, a optimistični pad na 50 dolara. U slučaju neutralnog scenarija rast BDP-a bi bio niži za 0,5 procentnih poena u odnosu na osnovni scenario (cene nafte iz marta 2018.).

Manje verovatna putanja cene nafte iz pesimističnog scenarija rezultirala bi znatno nižom realnom aktivnošću u odnosu na osnovni scenario. U ovoj godini rast BDP-a bi bio usporena za 1,5 procentnih bodova, a u idućoj više od 2 procentna boda. Drugim rečima, u slučaju skoka cene nafte na 112 dolara rast hrvatskog BDP-a bi u 2019. praktički bio zaustavljen.

 

pošaljite komentar

Nema komentara