Dojče banka se delimično povlači iz Rusije

  • 18.09.2015

  • 13:41

  • Tanjug

  • 0

Nemačka Dojče banka potvrdila je da zatvara deo svog poslovanja u Rusiji, budući da je teško pogođena sankcijama i istragom povodom trgovanja akcijama.

U saopštenju banke se navodi da će u Rusiji zatvoriti filijale za korporativno bankarstvo i za poslovanje sa hartijama od vrednosti, dok će poslove korporativnih finansija i na tržištu novca u Rusiji voditi iz drugih međunarodnih centara, prenosi Rojters.

Dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom potvrdila su Rojtersu da Dojče banka planira ukidanje 200 radnih mesta u Rusiji sa aktuelnih 1.300. 

Nemačka banka je, kako navodi britanska agencija, usred sveobuhvatnog procesa smanjenja globalne mreže poslovnica pod novim generalnim direktorom Džonom Krajanom. Veliki pritisak na banku je, takođe, izvršilo pokretanje zvaničnih istraga u Evropi i SAD u vezi sa trgovanjem akcijama koje je vodila kancelarija Dojče banke u Moskvi. 

U obrazloženju svoje odluke o povlačenju iz Rusije, Dojče banka navodi da se na takav korak odlučila zarad redukovanja složenosti, troškova i rizika, kao i da se zatvaranje tih filijala očekuje do kraja godine. 

Poslovanje banke u Rusiji je, kako navodi Rojters, ugroženo zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi povodom ukrajinske krize, kao i zbog pada cena nafte što je privredu Rusije povuklo u recesiju.
pošaljite komentar

Nema komentara