Dojče banka se povlači iz Velike Britanije ukoliko ona napusti EU

  • 19.05.2015

  • 16:30

  • Tanjug

  • 0

Dojče banka razmatra da povuče poslovanje svoje britanske filijale u Nemačku ukoliko London izglasa izlazak iz Evropske unije na planiranom referendumu.

Dojče banka je formirala radnu grupu koja će proceniti uticaj britanskog referenduma o članstvu u EU, koji je planiran za 2017, rekao je portparol najveće nemačke banke za agenciju Frans pres.

Radnu grupu čine stručnjaci banke za strategiju, rizike, poslovanje u Britaniji i istraživanje tržišta. 

Dojče banka posluje u Britaniji od 1873. i zapošljava oko 9.000 ljudi na 16 lokacija. 

"Za razliku od drugih banaka, naša procena neće biti zasnovana na osnovu povećanja poreza u britanskom bankarskom sektoru, već na osnovu eventualnog izlaska Britanije iz EU", naveo je portparol. 

Britanija je 2010. uvela novi porez na bilans stanja banaka, koji je od tada podignut osam puta, poslednji put u aprilu. Neke od banaka, uključujući Standard čarterd i HSBC, poručile su da će proceniti ostanak u Britaniji zbog pooštravanja propisa i podizanja poreza. 

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je prošle nedelje da će referendum o članstvu Britanije u EU biti održan i pre kraja 2017. 

Kameron, čija je Konzervativna partija odnela pobedu na majskim izborima i osvojila većinu u parlamentarnim izborima, ponudio je EU razgovore o reformama, ali su izvršna tela u Briselu istakla da neće biti novih pregovara o osnivačkim ugovorima Unije.
pošaljite komentar

Nema komentara