Vesti iz sveta

06.08.2018. 14:05

RT

Autor: AIESEC zove

EU blokirala sankcije SAD protiv Irana

Poslovanje evropskih kompanija u Iranu pod zaštitom Brisela

Evropska unija blokirala je sankcije SAD protiv Irana kako bi zaštitila Evropske kompanije.

Evropska komisija je izjavila da će, uprkos američkim sankcijama, evropske kompanije nastaviti pravni posao u Iranu pod zaštitom od Brisela.

– Očuvanje nuklearnog sporazuma sa Iranom je pitanje poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanje međunarodne bezbednosti i duboko žalimo zbog ponovnog nametanja sankcija Iranu od strane SAD, nakon povlačenja iz sporazuma – poručuju iz Brisela.

Zajedničko saopštenje izdali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije Žan Iv Le Drijan, Hajko Mas i Džeremi Hant.

Ukidanje sankcija je bitan deo sporazuma jer im je cilj pozitivan učinak na trgovinske i privredne odnose sa Iranom, ali i na život građana Irana.

– Odlučni smo da zaštitimo evropske privredne subjekte koji se bave legitimnim poslovanjem s Iranom, u skladu s pravom EU i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN.  Zato ažurirani Statut blokiranja Europske unije stupa na snagu 7. avgusta kako bi zaštitio kompanije EU, koje legitimno posluju sa Iranom, od uticaja američkih sankcija – navodi se u saopštenju.

Preostale zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, obavezale su se da će raditi na očuvanju i održavanju efikasnih finansijskih kanala sa Iranom, kao i na nastavku iranskog izvoza nafte i gasa.

Kako je navedeno, ti napori biće intenzivirani i na ministarskom nivou narednih nedelja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.