EU: Moramo da znamo šta Velika Britanija želi

Tereza Mej @10DowningStreet
  • 18.03.2019

  • 12:54

  • 0

Ministri nekih zemalja članica EU pozvali su britansku premijerku Terezu Mej da razjasni poziciju Londona prema Bregzitu, dok Unija razmatra da li da odobri produženje roka za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Uoči samita EU usmerenog na Bregzit, koji počinje u četvrtak, ministri Nemačke i Belgije ponovo su zatražili od Mej da jasno kaže šta želi od evropskih partnera.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da EU mora da zna šta London želi.

"Moramo da znamo šta Velika Britanija želi: Koliko dugo (odlaganje Bregzita), koji bi trebalo da bude razlog za to, kako treba da bude sprovedeno, šta je zapravo cilj produženja roka", kazao je Mas.

Šef belgijske diplomatije Didije Renders rekao je da njegova zemlja nije protiv produženja roka za Bregzit, ali da je problem zbog čega se odlaganje traži.

PROČITAJ JOŠ:

Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta. Očekuje se da će Mej ove nedelje treći put izneti pred parlament sporazum o Bregzitu koji je postigla s Briselom. Poslanici su taj sporazum po drugi put odbacili u utorak, a u četvrtak su odlučili da zatraže od EU odlaganje Bregzita.

Mej sada nastoji da obezbedi da sporazum podrži severnoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja podržava njenu manjinsku vladu. Podrška 10 poslanika DUP-a sporazumu mogla bi da utiče na tvrde pristalice Bregzita iz redova Konzervativne stranke Tereze Mej, koji se protive sporazumu.

pošaljite komentar

Nema komentara