EU pivopije: Ako mora uvozno, prvo meksičko, pa iz Srbije

FOTO: Pexels
  • 02.08.2019

  • 16:22

  • Nova ekonomija

  • 0

Udeo piva proizvedenog van EU na tržištu EU je zanemarljiv, ali kada se uvozi iz zemalja van EU, članice najviše vole meksičko pivo (250 miliona litara ili pola uvoza piva u 2018).  Zatim ide pivo proizvedeno u Srbiji sa 57 miliona litara piva što je udeo od 12 odsto u evropskom uvozu, pokazuju podaci Eurostata povodom Međunarodnog dana piva, 2. avgusta.

U EU je prošle godine proizvedeno 39 milijardi litara piva sa alkoholom, što je 76 litara po stanovniku. Osim toga, u 2018. proizvedena je jedna milijarda litara piva koje ima manje od 0,5 odsto alkohola. 

Dve trećine proizvodnje piva u EU dolazi iz šest članica. Nemačka je vodeći proizvođač u 2018. sa proizovdnjom od 8,3 milijarde litara piva što znači da je svaki peti litar proizveden u Nemačkoj. 

Na drugom mestu je Britanija sa 4,5 milijarde litara, Poljska četiri milijarde, Španija sa 3,6 milijardi, Holandija je proizvela 2,4 milijarde, a isto toliko i Belgija. 

U poređenju sa 2017, Italija je zabeležila najveći rast u proizvodnji piva koje sadrži alkohol, a zatim slede Mađarska i Češka. 

Sa druge strane, proizvodnja je značajno podbacila u Ujedinjenom kraljevstvu 20%, a slede Austrija i Slovačka. 

Holandija je vodeći izvoznik piva, sa 1,9 milijardi litara. Drugo mesto dele Belgija i Nemačka, obe sa 1,6 milijardi. 

Glavno izvozno tržište za pivo made in EU su SAD, ka kojem ide skoro trećina proizvodnje. Evropsko pivo vole i Kinezi, Rusi, Kanađani, Koreanci i Švajcarci. 

PROČITAJTE JOŠ: MLADI SE SVE VIŠE OKREĆU BEZALKOHOLNOM PIVU

pošaljite komentar

Nema komentara