Vesti iz sveta

16.03.2015. 00:15

Seebiz

Autor: Nova Ekonomija

Evro nastavlja da pada prema dolaru

Kurs evra prema dolaru potonuo je prošle nedelje za više od tri odsto.
Evro je tako dostigao najniži nivo prema dolaru za 12 godina, jer je Evropska centralna banka (ECB) počela da kupuje državne obveznice, dok se u SAD-u očekuje zaoštravanje monetarne politike.
Kurs evra niži je prema američkoj valuti 3,2 odsto i na sada je na 1,0496 dolara, što je najniži nivo u poslednjih 12 godina. 
Pad evra je posledica ECB programa kupovina državnih i privatnih obveznica za 60 milijardi evra mesečno ili više od 1.000 milijardi u narednih godinu i po dana, koji je centralna banka pokrenula u ponedeljak kako bi podstakla rast ekonomije i suzbila rizike od deflacije u evrozoni. 
Neki očekuju da će dolar, uz podršku rastućeg jaza između kamatnih stopa na američkim i evropskim tržištima, dostići evro. 
„Mislim da ne bi bilo preterano reći da je ova nedelja obeležena događajima koji radikalno menjaju situaciju. Kombinacija nedavnih pokazatelja o zaposlenosti u SAD i pokretanja programa kvantitativnog ublažavanja ovoe nedelje u Evropi zaoštrila je sliku o različitim monetarnim politikama. 
Ulagači su sada uvereni da Američka centralna banka može nešto preduzeti sredinom godine. U tom kontekstu, glasine o paritetu, pa čak i spuštanju kursa evra ispod njega nisu preterane“, rekao je Neil Melor, analitičar u banci“ Bank of New York Mellon“ u Londonu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zašto Predsednik ne pošalje svoju ćerku da bude Jutki saradnica i da živi od plate koja od njega zavisi? Ili svoju ženu?! Banda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.