Vesti iz sveta

15.06.2017. 06:41

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Evropski sud zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju kao mleko, puter ili sir

Evropski sud pravde je doneo presudu kojom je zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod oznakom „mleko“, „puter“ ili „sir“, javlja Bi-Bi-Si.

U presudi se navodi da se nazivi „mleko“, „puter“, „krem sir“ i „jogurt“ mogu koristiti samo za reklamiranje proizvoda koji su dobijeni od životinjskog mleka, osim u slučaju izričito predviđenih izuzetaka, što nije slučaj sa sojom ili tofuom.

Izrečena zabrana važi i u slučajevima kada su ti nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno poreklo proizvoda, kao što su „biljni sir“, „veggie cheese“, „cream“. 

Takva presuda suda doneta je u procesu koji je pokrenulo jedno nemačko udruženje za borbu protiv nepoštenog tržišnog nadmetanja protiv TofuTowna, kompanije koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom „soyatoo maslac od tofua“, „biljni sir“ i slično. 

Sud u nemačkom gradu Trir, pred kojim je slučaj pokrenut, zatražio je mišljenje Evropskog suda pravde.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.