Vesti iz sveta

28.06.2019. 15:39

BBC, Nova ekonomija

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

FORD zatvara fabrike u Evropi

Američka kompanija Ford planira da zatvori pet fabrika i otpusti 12.000 radnika u Evropi do kraja 2020. godine

 

Jedan od najpoznatijih proizvođača automobila iz SAD-a će pokušati da rekonstruiše svoje poslovanje u Evropi, kako bi prestali da gube novac na ovom tržištu.

PROČITAJTE JOŠ:

Studenti kreirali novu „Drumsku strelu“ po ugledu na formulu 1

Jaguar Land Rover i BMW udružili snage zbog električnih automobila

 

Do kraja naredne godine Ford planira da zatvori pet svojih fabrika u Evropi, a procena je da će to uticati na 12.000 radnika. Kompanija zapošljava ukupno 51.000 radnika u ovom delu sveta.

Industrija proizvodnje automobila se generalno nalazi u teškoj poziciji zbog velikih ulaganja, koja su potrebna da bi se proizvodnja prebacila na električna vozila, navodi BBC.

Iz kompanije Ford saopštili su da je zatvaranje fabrika jako teška odluka, koju su morali da donesu i da planiraju da pruže podršku radnicima, kako bi se smanjio negativan uticaj na njihove porodice i zajednicu u celini.

Ovo nije prvi put da Ford zatvara svoj pogone u Evropi, uz šta neminovno ide i otpuštanje radnika. Još jedna američka firma General Motors se odrekla svog poslovanja u Evropi u potpunosti uz obrazloženje da im teško ide da ostvare profit na ovom tržištu.

Ford mora da oslobodi deo kapitala, kako bi mogli da investiraju u električna i hibridna vozila, jer se politika EU menja po pitanju emisije štetnih gasova od 2021.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.