Vesti iz sveta

17.02.2016. 13:20

Daily Mail

Autor: Nova Ekonomija

FOTO: Svemirski brod ili luksuzna jahta?

Piramidalna superstruktura koja lebdi nad vodom? Teško da bismo pomislili da nije u pitanju svemirski brod, ali u pitanju je nešto sasvim drugo. Reč je u luksuznoj superjahti.
U pitanju je potpuno radikalan koncept londonskog arhitekte koji drastično menja doživljaj onoga što je tradicionalno poznato po imenom „jahta“.
Futuristička konstrukcija nazvana „Tetraedron super jahta“ „levitira“ nad vodom zahvaljujući vertikalnom podupiraču koji je povezan sa podvodnim pogonskim torpedom.
Ovu ideju o jahti (koja još nije proizvedena) osmislio je Džonatan Svindž, a na slikama se mogu videti prostrane palube za sunčanje, spoljna trpezarija, razne vodene „igračke“ i stepenice do mora koje se automatski uvlače i izvlače.
„Tetraedron super jahta“ biće napravljena od karbonskih vlakana i dvostrukog nerđajućeg čelika, a moći će da primi šest putnika i četiri člana posade. Jahta će biti duga oko 21,5 metara. Brzina će iznositi 38 čvorova (43,7 kilometara na sat)
Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu koji kontroliše snagu, nagib i ispust vode, jahta će moći da putuje vrlo elegantno i lagano čak i kroz nemirne vode, kaže Svindž.
Pri nižim brzinama jahta će se oslanjati na tri posebna korita, a pri većim brzinama piramida se diže iz vode zahvaljujući rotacionim krilima ispod trupa.
Ova vrsta trupa je inače ranije razvijena od strane više kompanija, poput američke firme Maritime Appliea Physics Corporation.
Tvorac dizajna kaže da takav oblik proizvodi čist, precizan i logičan „krov“ na koji se povezuje trup objekta. Prema njegovim rečima, takvi jednostavni oblici nisu tipični za brodove i jahte zbog brojnih uvreženih ograničenja u dizajnu prekookeanskih plovila. 
Troškovi projekta za sada još nisu obelodanjeni. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.