Francuska razmatra uvođenje vanredne situacije zbog protesta

  • 02.12.2018

  • 13:28

  • Beta, Srna

  • 0

Tokom protesta je povređeno 133 ljudi

Francuska će razmotriti uvođenje vanredne situacije kako bi sprečila nove građanske nemire, a od demonstranata traži da dođu za pregovarački sto, rekao je portparol Vlade Benžamin Grivo. 

Prema podacima policije, u nasilju u Parizu povređeno je 133, privedeno je 412 osoba.

Grupe mladih sa maskama na licima, od kojih su neki nnosili sekire i metalne šipke, uništavali su na ulicama Pariza sve na šta su naišli. Zapalili su više od deset automobila i podmetnuli požare u nekoliko zgrada. 

"Moramo da razmotrimo mere koje će biti preduzete da se slični incidenti ne bi ponovili", rekao je Grivo. 

Na pitanje o mogućnosti uvođenja vanredne situacije, Grivo je odgovorio da će predsednik Emanuel Makron, premijer Eduard Filip i ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner na današnjem sastanku razmotriti sve moguće opcije. 

U nasilju u Parizu koje je izbilo tokom protesta pokreta Žuti prsluci povređeno je 133, a 412 ljudi je privedeno, saopštila je danas pariska policija novi bilans nereda.

Policija je od ukupnog broja privedenih u pritvoru zadržala njih 378, navodi se u saopštenju i dodaje da su od 133 povređenih njih 23 pripadnici snaga bezbednosti.

Juče, tokom celog dana se sukobljavali demonstranti i policija u zapadnom delu i u centru glavnog grada Francuske, koji su izgledali kao bojna polja.

Protest protiv povećanja taksi na gorivo i visokih troškova života pretvorio se u nerede, demonstranti u žutim saobraćajnim prslucima palili su kola, lomili prozore, pljačkali prodavnice i i išarali Trijmfalnu kapiju raznobojnim grafitima.

Pokret Žuti prsluci organizuje proteste širom Francuske od 17. novembra zbog najavljenog povećanja taksi na gorivo u sklopu ekoloških mera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana politikom predsednika Makrona.

Makron obišao Trijumfalnu kapiju, u Parizu vidljive posledice nereda

Francuski predsednik Emanuel Makron obišao je Trijumfalnu kapiju u centru Pariza, koja je bila u centru nereda tokom demonstracija pokreta žutih prsluka, javljaju novinari agencije Frans pres. 

Makron, koji se tek vratio iz Argentine gde je prisustvovao samitu G20, peške je stigao do groba neznanog junaka kod Trijumfalne kapije, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom i državnim sekretarom Lorano Nunjezom.

"Odmah po povratku u Francusku sa G20 predsednik je želeo da obiđe mesta gde su zabeležene najveće štete", saopštila je Jelisejska palata. 

Makron će zatim da se sastane s vatrogascima i pripadnicima bezbednosnih snaga u aveniji Kleber, gde su takođe juče bili veliki neredi. 

Francuski predsednik će zatim, kako je najavljeno, održati sastanak s premijerom Eduarom Filipom, Kastanerom i Nunjezom. 

Filip je zbog krizne situacije oko nereda otkazao današnji put u Poljsku na godišnju konferenciju UN o klimi.

U gradu se i danas vide ostaci jučerašnjeg haosa, olupine izgorelih kola na ulicama, išarana Trijumfalna kapija, razbijeni i izlozi.

pošaljite komentar

Nema komentara